Zoek! en gij zult vinden.... - Hondenschool Chiboba

Zoek! en gij zult vinden….

Wij mensen zijn voornamelijk visueel ingesteld, als wij aan het wandelen zijn dan zijn wij vooral bezig met kijken. Ieder seizoen heeft zijn charmes en er is altijd wel wat te zien. Honden daarin tegen, leven voornamelijk in een geurenwereld.  Ze snuffelen (instinctief) wat af om  informatie tot zich te nemen, wie en wat is hier geweest, het is de dagelijkse krant die uitgebreid wordt gelezen door onze hond.

Mijn eigen hond laat ik met regelmaat uitgebreid ergens snuffelen, zodat ze allerlei informatie kan vergaren maar je kunt daarnaast ook deze geweldige hondenneus bewust laten werken.  Te denken valt aan speuren, detectie, hersenwerk etc.  Afgezien dat genoemde varianten ontzettend leuk zijn om met je hond te doen is er ook nog iets anders, onder het mom ” het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, om de hondenneus bewust aan het werk te zetten” : zoeken naar voertjes (of een speeltje) tijdens de wandeling!

Met regelmaat hoor ik cursisten vertellen dat ze voertjes verstoppen in huis, hartstikke leuk om te doen maar heb je er weleens aan gedacht om dit tijdens de wandeling te doen? Buiten is er weer een andere geur beleving dan binnenshuis.

Dagelijks neem ik een deel van het eigen voer mee tijdens 1 van de wandelingen, om dit vervolgens te gebruiken voor een aantal zoekopdrachten.

Hoe ga je te werk:

  • Het makkelijkste en duidelijkste voor de hond is te beginnen met een “start” zoekopdracht en een “eind” zoekopdracht.
  • Je laat je hond even wachten en ondertussen verspreid je wat voertjes op een boomstam, boomstronk, een kei o.i.d.  Beloon extra voor het blijven wachten en geef vervolgens de (start) opdracht om te zoeken. Maak het niet te moeilijk, maak kleine stappen, ga voor succes. Het gaat om het zoeken en niet om de moeilijkheidsgraad!
  • Laat je hond rustig zoeken, jut hem niet op maar geef hem de tijd om de opdracht te voltooien.
  • Daarna kun je dit herhalen of je stopt de opdracht met bijv. het markeerwoord “klaar” en je vervolgt je wandeling.

Het kost je geen extra tijd, je werkt samen en….. hij mag zijn neus gebruiken!

Wil je om de een of andere reden geen voer gebruiken, gebruik dan eens een favoriet speeltje om deze op te laten zoeken.

Veel zoekplezier!

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk / hondenschool Chiboba in Ees.  Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Scroll naar top