Wij mensen zijn voornamelijk visueel ingesteld. Als wij aan het wandelen zijn, dan zijn wij vooral bezig met kijken. Ieder seizoen heeft zijn charmes en er is altijd wel wat te zien. Honden daarentegen, leven voornamelijk in een geurenwereld. Ze snuffelen (instinctief) wat af, om informatie tot zich te nemen. Wie en wat is hier geweest? Het is de dagelijkse krant die uitgebreid wordt gelezen door onze hond.

Mijn eigen honden laat ik met regelmaat uitgebreid ergens snuffelen Zie ook mijn vorige artikel, zodat ze allerlei informatie kunnen vergaren. Maar je kunt daarnaast ook deze geweldige hondenneus bewust laten werken. Te denken valt aan: speuren, detectie, hersenwerk, etc. Genoemde varianten zijn ontzettend leuk om met je hond te doen, maar er is ook nog iets anders mogelijk. Onder het mom van ‘het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, om de hondenneus bewust aan het werk te zetten’; zoeken naar voertjes of een speeltje tijdens de wandeling!

Menig hondenbezitter verstopt voertjes in huis die de hond mag gaan zoeken. Hartstikke leuk om te doen, maar heb je er weleens aan gedacht, om dit tijdens de wandeling te doen? Buiten is er weer een andere geurbeleving dan binnenshuis.

Dagelijks neem ik een deel van het eigen voer mee, tijdens één van de wandelingen, om dit vervolgens te gebruiken voor een aantal zoekopdrachten.

Hoe ga je te werk:

  • Het makkelijkste en duidelijkste voor de hond, is te beginnen met een ‘start’ en een ‘eind’ zoekopdracht.
  • Je laat je hond even wachten en ondertussen verspreid je wat voertjes op een boomstam, boomstronk, een kei, o.i.d. Beloon extra voor het blijven wachten en geef vervolgens de (start)opdracht om te zoeken. Maak het niet te moeilijk. Neem kleine stappen. Ga voor succes. Het gaat om het zoeken en niet om de moeilijkheidsgraad!
  • Laat je hond rustig zoeken. Jut hem niet op, maar geef hem de tijd, om de opdracht te voltooien.
  • Daarna kun je dit herhalen of je stopt de opdracht met bijv. het markeerwoord ‘klaar’ en je vervolgt je wandeling.

In plaats van naar voer zoeken, kan je ook laten zoeken naar een favoriet speeltje. Het principe blijft hetzelfde, als bij het zoeken naar voer. Je laat je hond even wachten, legt het speeltje bijv. eerst in zicht op een paar meter afstand en je geeft je hond de opdracht om te zoeken. Als hij hem heeft gevonden, hoeft hij deze niet gelijk af te geven. Hij mag er best even mee pronken 😊. D.m.v. het ‘los’ commando (of ruilen voor wat lekkers) herhaal je de opdracht. Daarna leg je bijv. het speeltjes eens achter een boom o.i.d. en herhaal je het riedeltje.

Het kost je geen extra tijd, je werkt samen, hij mag zijn neus gebruiken en… hij wordt er ook nog eens geestelijk moe van!

Ik wens je veel zoekplezier!

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk | Chiboba, blij met je hond, die wél luistert. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Zoekt en gij zult vinden!