De eerste week in het nieuwe jaar zit er alweer op. De feestdagen zijn voorbij en oudjaarsdag ligt achter ons.

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar in de dagen voor oud en nieuw vlogen de berichten over honden die zo geschrokken waren van vuurwerk, dat voortijdig werd afgestoken, dat ze het buiten op een rennen hadden gezet, mij om de oren. Weg… gewoon weg. Vreselijk, de paniek bij de hond en de paniek bij de eigenaar. De EO-documentaire ‘And a happy new year’ van Sebastian Mulder liet nog maar eens zien, hoe heftig angst voor vuurwerk bij dieren kan zijn. Grote paniek bij honden, katten, paarden, schapen, vogels, de reeën in het bos en ga zo maar door. Ik hoop van harte, dat deze documentaire op alle basisscholen én bij de politiek onder de aandacht wordt gebracht.

Als je een hond hebt die niet bang is voor vuurwerk, dan is het misschien lastig voor te stellen, hoe dat is: die angst. Want heel eerlijk, ik wist het ook niet, totdat ik zelf een hond had die pas op 7-jarige leeftijd angst kreeg voor vuurwerk. (Met dank aan de vuurpijl, die ruim na het nieuwe jaar, bij ons in de achtertuin terecht kwam, terwijl er niemand thuis was.)
Het jaar erop zat ook ik met mijn kwijlende en trillende hond in de badkamer. Luxaflex potdicht en radio hard aan. Het was de enige plek waar hij wilde zijn. De jaren daarop zijn wij rond oud en nieuw vertrokken, naar een huisje in ‘the middle of nowhere’. Het was een verademing, zowel voor hem als voor ons.

Mijn huidige honden Jouna en Noly zijn niet bang voor vuurwerk. Toch ben ik voorzichtig rond oudjaarsdag, omdat ik weet dat één klap funest kan zijn voor de rest van hun leven. Ik ga op oudjaarsdag niet met ze over straat, maar rijd met de auto een stuk het bos in. Daar kunnen we dan rustig wandelen, met op grote afstand het nodige vuurwerk kabaal. Dat is voor ons prima.

Als jij terugkijkt naar oudjaarsdag en -nacht, hoe was dat voor jouw hond? Was hij bang?
Weet dan, dat angst voor vuurwerk niet vanzelf over gaat. Sterker nog, de kans dat de angst volgend jaar erger zal worden, is groot.
Angst voor vuurwerk is een lastige materie, maar dat wil niet zeggen dat je er niets aan kunt doen. Laat je nu alvast informeren en ga op onderzoek uit, zodat je tijdig je hond kunt helpen.

Is jouw hond bang geweest tijdens oudjaarsdag, stuur me dan even een berichtje, dan krijg je van mij alvast wat leesvoer c.q. de nodige links. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Voor nu wens ik iedereen een fantastisch 2024 en ik hoop, dat ook jij volop mag genieten van jouw hondenmaatje(s)!

We gingen weer knallend het oude jaar uit