Vuurwerk, tips voor oudejaarsavond - Hondenschool Chiboba

Vuurwerk, tips voor oudejaarsavond

We kunnen er niet omheen, veel honden (en katten) zijn bang voor vuurwerk.  Er zijn honden die vanaf het 1e levensjaar het al “niks” vinden en angst vertonen, honden die er totaal geen last van hebben en honden die de angst pas op latere leeftijd ontwikkelen, al dan niet door een trauma.

1 van mijn eigen honden, Bandor, was tot de leeftijd van 7 jaar niet bang voor vuurwerk, tot die ene vuurpijl  die door iemand voor de grap ver na nieuwjaar nog even werd afgestoken en vlak bij hem neer kwam. Panisch was hij ineens voor vuurwerk , zo snel kan het dus gaan!

Even een paar tips voor oudejaarsavond:

  • Radio of televisie aan, licht aan en gordijnen dicht, dit  zorgt ervoor dat geluiden en andere prikkels van buiten niet zo hard binnen komen.
  • Zorg voor een plek waar je hond rustig kan liggen (of zich terug kan trekken) sommige honden vinden het fijn om bijvoorbeeld achter de bank, onder de trap of in een donkere hoek te gaan liggen.
  • Is je hond bang, steun hem dan en wees er “gewoon” voor hem, de angst zal niet minder worden maar hij zal zich in jouw bijzijn wel iets prettiger gaan voelen. Angst kun je herkennen door een lage houding met de oren laag of opzij, overmatig hijgen, veel geeuwen, overdreven alert zijn en onrustig zijn.
  • Een lekker kauwbot geven
  • Zorg voor simpele hersenwerkjes die je rond middernacht kan aanbieden.  Het gaat hier dan voornamelijk om de hapsnaps. Het lastigere werk doe je voornamelijk weer in het nieuwe jaar wanneer je hond er ook weer aan toe is. Handig is het om van te voren alvast het e.e.a. klaar te zetten:
  1. Een kartonnen doos waar je hond met zijn kop in kan (en durft) kun je bijvoorbeeld vullen met lege wc.rollen, grote kranten proppen of een combinatie van het e.e.a.  Je strooit hierin wat voertjes  en je hond kan gaan zoeken. In deze kartonnen doos kun je ook bijvoorbeeld een oude handdoek doen of een paar oude vaatdoekjes o.i.d. waar je vervolgens wat voertjes op kunt strooien. Durft je hond niet met zijn kop in een doos, gebruik dan een dienblad  waar je het e.e.a. oplegt.
  2. Fleece-snuffelkleden doen het altijd goed. Het gaat niet om de moeilijkheidsgraad het gaat in dit geval om het zoeken en bezig zijn terwijl er buiten van alles gebeurt. En bij alles geldt: zoeken mag maar moet niet!

Hond en oud en nieuw

Heb je al de ervaring dat je hond bang is of op een andere manier heftig reageert op vuurwerk of harde geluiden, dan kun je hem ondersteunen door bijv. homeopathie of raadpleeg je eigen dierenarts voor eventuele medicatie. Maar…. begin er wel tijdig mee!

Ik wens iedereen een rustige jaarwisseling toe en alle goeds voor het nieuwe jaar!

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk / hondenschool Chiboba in Ees.  Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Scroll naar top