Je bent superblij met je nieuwe pup. Het vrolijke bolletje wol, volgt je in huis op de voet.
Vol overgave ben je aan het oefenen en hij luistert al best goed.
Je bent trots op hem!
De weken vliegen voorbij en Puppeke wordt groter. Hij is zo goed als zindelijk en ook zijn vlijmscherpe tandjes maken plaats voor grotere varianten. Puppeke is aan het veranderen in een wat slungelig ­čÖé type. Niets aan de hand, je weet dat het er allemaal bijhoort.

Maar dan merk je dat niet alleen zijn lijf verandert. Op de losloop wandeling gaat hij verder bij je vandaan en hij komt niet altijd op jouw roepen terug. Hij gaat zijn neus meer achterna en het lijkt er soms op dat hij je niet meer ziet staan.

En nu?

Je hebt een keuze:

  • Je laat hem zijn gang gaan en je ziet wel.
  • Hij gaat niet meer los.
  • Je gaat er iets aan doen.

Als je voor de laatste optie kiest dan vind ik dat persoonlijk super tof! Het zegt iets over jou en de relatie met je hond, je wilt hierin extra investeren . Het is overigens niet de makkelijkste keuze want het betekent ook dat je aan de bak moet want, bepaald gedrag verdwijnt niet zomaar.

Je wilt dus iets doen aan zijn gedrag, belangrijk is dan wel om te weten waarom jouw hond, doet wat hij doet.
– Heb je contact met hem buiten?
– Weet jij waar je hond voor gefokt is, wat zit er in zijn DNA?
– Maak je gebruik van voerbeloning of moet hij het ‘gewoon’ maar doen?
– Als hij losloopt en hij komt naar je toe, pak je hem dan snel?
– Mopper je of straf je hem, als het weer eens wat langer heeft geduurd voordat hij er is?

Zoek naar zijn motivatie, wat drijft hem om iets anders te doen dan naar jou toe te komen of op afstand van jou te blijven?

Als je voor jezelf helder hebt wat de oorzaak is dan is de volgende stap: voorkomen van dit ongewenste gedrag. Je kunt bijvoorbeeld tijdelijk gaan werken met een lange lijn in combinatie met een borsttuig!
Door middel van de lange lijn kun je je hond op een gecontroleerde manier bepaalde bewegingsvrijheid geven zonder dat hij de kans krijgt om er vandoor te gaan.  Een paarden(longeer)lijn of een speurlijn zijn hier, gezien de stevigheid en de lengte, prima voor geschikt.

Maar….
daarmee ben je er natuurlijk niet. Je voorkomt daarmee alleen dat hij verder weg gaat. Je leert hem nog niet aan, wat je wel graag zou willen. Namelijk (in dit geval) terugkomen als je roept.

Iedere hond is uniek, iedere combinatie mens-hond is uniek. Ik heb hier dan ook, vanachter mijn scherm, geen pasklare oplossing voor jouw hond. Een goed advies is namelijk maatwerk en afhankelijk van de interactie tussen mens en hond. Heb je hulp nodig, schakel  dan een professional in, iemand die met je meekijkt, aanhoort en tips kan geven.

Wat ik hier vanachter mijn scherm wel voor je heb, is deze boodschap:
Alleen voorkomen is vaak niet genoeg, zoek naar zijn motivatie.
Ga er (echt) mee aan de slag en minstens zo belangrijk, blijf volhouden: Jullie zijn het waard!

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk, Chiboba hond en mens nader tot elkaar. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

 

Voorkomen is niet altijd genoeg