Verwachtingen - Hondenschool Chiboba

Verwachtingen

Verwachtingen, wie heeft ze niet?
Ze horen bij het leven.
Wanneer een hond in ons leven komt, verwachten wij daar iets van.
Als hondeneigenaar weet je dat je je verwachtingen soms even moet bijstellen. Wij willen soms sneller dan dat de hond aan kan.

Maar buiten dat wij er zelf iets van verwachten, verwacht onze medemens (familie-gewone burger etc.) er ook iets van. Van jou hond maar ook van jou, als eigenaar.

En als je nu doorleest ben jij waarschijnlijk één van die eigenaren 🙂
Gewoon even wat voorbeelden uit de praktijk:

  • De hond van pas 8 maanden jong met een enorm jachtinstinct, waar de eigenaar vol vertrouwen iedere dag met een lange lijn oefent, krijgt met regelmaat te horen: mag hij niet los? Nee, dat kan even niet. HIJ MAG NOG VEEL LEREN, HIJ IS NOG JONG.
  •  De jonge reu van nog geen 10 maanden waar het testosteron uit zijn oren komt en die loopt op skippy-ballen, heeft het nog lastig als hij een leuk teefje tegenkomt of zelfs maar ruikt.. HIJ MAG NOG VEEL LEREN, HIJ IS NOG JONG.
  •  Onze hond vroeger…… Ook zo’n dooddoener, waar je als eigenaar niets aan hebt, als iemand daar over begint.. Want vroeger hadden honden een taak. Ze bewaakte het erf of de boerderij. Gingen mee op jacht. Maar dat is niet meer. Het is anno 2020, honden zijn tegenwoordig huishonden – gezinsleden. Veelal zonder een taak.

De maatschappij is veranderd, het is drukker. Er wordt veel meer van onze honden verwacht.

Het opvoeden van een hond is niet altijd even makkelijk. Dus ben jij diegene die iedere dag zijn stinkende best doet om jouw hond op te voeden in onze drukke maatschappij? Ik ben trots op je!

Volg het (leer-)pad samen met jouw hond, niet de snelweg van andermans verwachtingen.

Tekst: Ursela Stokdijk. Delen van deze inhoud is toegestaan met duidelijke bronvermelding.

Scroll naar top