Verwachtingen, wie heeft ze niet? Ze horen bij het leven.
Wanneer een hond in ons leven komt, verwachten wij daar iets van.
Als hondeneigenaar leer je, dat je je verwachtingen soms even moet bijstellen. Wij willen soms sneller, dan de hond aankan. Maar buiten, dat wij er zelf iets van verwachten, verwacht onze medemens (familie, vrienden, de buurman, etc.) er ook iets van. Van jouw hond, maar ook van jou, als eigenaar. En als je nu doorleest, ben jij waarschijnlijk één van die eigenaren :-)..

Gewoon even wat voorbeelden uit de praktijk:

  • De hond, pas 8 maanden jong, met een enorm jachtinstinct, waar de eigenaar vol vertrouwen iedere dag met een lange lijn traint, krijgt met regelmaat te horen: “Mag hij niet los?” “Nee, dat kan even niet.” HIJ MAG NOG VEEL LEREN, HIJ IS NOG JONG!
  •  De jonge reu, van nog geen 10 maanden, waar het testosteron uit zijn oren komt en die loopt op skippyballen, heeft het nog lastig, als hij een leuk teefje tegenkomt of zelfs maar ruikt. HIJ MAG NOG VEEL LEREN, HIJ IS NOG JONG!
  • De buitenlandse hond, waarvan een groot deel al het nodige te verstouwen heeft gehad, is wereldvreemd in een nieuw land. Zij hebben vooral veiligheid en tijd nodig. ZIJ MOGEN NOG VEEL LEREN!
  •  “Vroeger, onze hond vroeger…” Ook zo’n dooddoener, waar je als eigenaar niets aan hebt, als iemand daar over begint. Vroeger hadden honden een taak. Ze bewaakten het erf of de boerderij, gingen mee op jacht, maar dat is nu niet meer. Honden zijn, anno 2024, huishonden geworden. Ze worden vaak als gezinsleden beschouwd, veelal zonder een specifieke taak. De maatschappij is veranderd, het is drukker. Er wordt veel meer van onze honden verwacht.

Het opvoeden en trainen van een hond is niet altijd even makkelijk. Dus ben jij diegene die iedere dag zijn stinkende best doet, om jouw hond op te voeden in onze drukke maatschappij? Ik ben trots op je, maar wees vooral trots op jezelf!

Volg het (leer)pad samen met jouw hond, niet de snelweg van de verwachtingen.

Opvoeden hond-Chiboba.nl

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk | Chiboba, blij met je hond, die wél luistert. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Wat verwachten wij van onze hond