Diegenen die mij een beetje kennen, weten dat ik heel graag een rondje hardloop. En dat doe ik het liefst onverhard, in de natuur. Het gaat mij niet (meer) om de tijd, maar vooral om het genieten van alles wat daarbij hoort.

Als ik met mijn tweebenige maatjes loop, kan ik voor mezelf het tempo bepalen, waar ik mij goed bij voel.

Neem ik mijn vierbenige maatje Noly mee, dan heb ik een extra uitdaging. Lopen we in een gebied, waar geen wild is en waar ze los mag lopen, dan kan ze (los van de lijn) prima meelopen. Lopen we echter in een gebied, waar het beter is dat ze is aangelijnd, dan geeft dat voor mij, veel meer uitdaging. Zij loopt harder dan ik… aankan :-).

Ga ik in haar tempo mee, dan word ik uiteindelijk letterlijk uit mijn schoenen gelopen.

Maar hoe is dat nu andersom?
Wat als wij harder gaan, dan onze hond aankan?

Hiermee bedoel ik het trainen van bepaalde vaardigheden die voor jou en jouw hond belangrijk zijn.

Wanneer ga jij te hard voor jouw hond? Wat voor gedrag zie je dan of wat zie je juist niet?

Train datgene wat voor jullie belangrijk is, maar doe het in (hele) kleine stapjes.

Zie je dat jouw hond, wanneer hij buiten los van de lijn is, minder contact met je zoekt? Oefen met hem bewust op die plekken. Zoek naar de juiste beloning en gebruik, bijv. tijdelijk een lange lijn.

Springt jouw hond op naar bezoek? Leer hem een plaats aan in huis en oefen (in eerste instantie) zonder bezoek.

Wanneer jouw hond moeite heeft met andere honden, fietsers, etc., dan is het belangrijk om te weten welke emotie hier speelt. Deze emotie stuurt namelijk een groot deel van zijn gedrag aan. Is hij bang, boos, blij of gefrustreerd? Of krijgt hij juist een enorme kick, om achter bijv. een fietser aan te jagen?

Zoek uit of er een emotie mee speelt of dat het al aangeleerd gedrag is. Het ene vraagt een andere aanpak dan de andere. Kom je er niet uit, schakel professionele hulp in! Vraag handvatten en ga ermee aan de slag.
Maar doe het stap voor stap.

Breng je hond niet in situaties die hij nog niet aankan!

Ga niet te hard en neem vooral de tijd!

Kun je wel wat hulp gebruiken met het trainen van je hond? Bekijk dan het trainingsprogramma ‘Ken je hond’.

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk | Chiboba, blij met je hond, die wél luistert. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Hoe hard ga jij?