Menig hondeneigenaar geniet van het schouwspel van spelende honden. Het achter elkaar aan rennen en dollen, maakt bij de mens vaak wat los.
Honden zijn sociale dieren en hebben behoefte aan contact met mensen en dieren. Maar er zijn ook genoeg honden die geen behoefte hebben aan contact met andere honden. Laat staan, dat ze ermee willen spelen. Sommige gaan ze zelfs liever helemaal uit de weg.
Er kunnen uiteenlopende oorzaken zijn, waarom een hond niet wil spelen. Je kunt denken aan: een zwakker gestel, honden die om wat voor reden dan ook minder gesocialiseerd zijn of honden die eerder vervelende ervaringen hebben opgedaan.
Wat zie je nu eigenlijk bij het spel en wat is handig om te weten:
- Tijdens het spelen oefenen honden gedragingen en sociale vaardigheden.
- De uitnodiging tot spelen begint met een spelboog, het communicatie-signaal van honden. De hond zakt door zijn voorpoten en zijn kont is in de lucht.
- Zorg voor een veilig terrein, zonder gladde ondergronden.
- Onaangelijnd; riemen zijn eraf!
* De hond moet weg kunnen uit de situatie, wanneer hij zich niet (meer) veilig voelt.
* Bij aangelijnde honden kunnen de riemen in elkaar draaien. Hierdoor kunnen de honden aan elkaar vast komen te zitten met alle gevolgen van dien. - Het behoort een gelijkwaardig en ontspannen spel te zijn en daar horen rolwisselingen bij. De ene keer gaat bijvoorbeeld de één achter de ander aan en daarna is het weer omgekeerd. Als een hond constant ondersteboven wordt gelopen, is dat géén gelijkwaardig spel!
- Er zijn verschillende speelstijlen: zo heb je honden die ruw spelen met veel lichaamscontact (bumpen). Honden die vooral, al dan niet blaffend, achter elkaar aan rennen, en andere liggen op de grond met open bekken te ‘bekvechten’.
- Er zijn pauzes tussendoor, om te snuffelen, te plassen etc.
- Bij puppen wordt geadviseerd, om ze maar heel kort (2 tot 3 minuten) te laten spelen. Blijf daarbij wel goed opletten of het voor beide puppen ok is! Een positieve leerervaring is hier zo ongelofelijk belangrijk. Een pup die tussen je benen schiet, met zijn staart tussen zijn poten, geeft aan dat het hem echt te veel is.
- Wanneer een volwassen hond speelt met een pup, kan de volwassen hond gaan liggen, om zo de pup ook de kans te geven om te spelen en te ontdekken.
Spelen brengt opwinding met zich mee. Blijf kijken naar het spel en vraag je tijdens het spel regelmatig af of het voor beide honden nog ok is.
Heb je twijfels? Vertrouw dan op je onderbuikgevoel en stop het spel. Jij kent immers jouw hond het beste.
Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk | Chiboba, blij met je hond, die wél luistert. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.