Menig hondeneigenaar geniet van het schouwspel van spelende honden. Het rennen en dollen achter elkaar aan, maakt bij de mens vaak wat los. Toch vinden niet alle honden het spelen met andere honden leuk en sommige gaan dit zelfs liever uit de weg.
Er kunnen uiteenlopende oorzaken zijn waarom een hond niet wil spelen. Je kunt denken aan een zwakker gestel of eerdere opgedane vervelende ervaringen.

Wat zie je nu eigenlijk bij spel en wat is handig om te weten:

 1. Tijdens spel oefenen honden gedragingen en sociale vaardigheden.
 2. De uitnodiging tot spel begint met een spelboog, het communicatie signaal van honden. De hond zakt door zijn voorpoten en zijn kont is in de lucht.
 3. Zorg voor veilig terrein, zonder gladde ondergronden.
 4. Onaangelijnd, riemen zijn eraf!
  *  de hond moet weg kunnen uit de situatie, wanneer hij zich niet meer veilig voelt
  *  bij aangelijnde honden kunnen de riemen in elkaar draaien, hierdoor kunnen de honden aan elkaar vast komen te zitten.
 5. Het behoort gelijkwaardig en ontspannen spel te zijn en daar horen rolwisselingen bij.  De ene keer gaat  bijvoorbeeld de één achter de ander  aan en daarna is het weer omgekeerd. Als een hond constant ondersteboven wordt gelopen is dat geen gelijkwaardig spel!
 6. Er zijn pauzes tussendoor om te snuffelen, te plassen etc.
 7. Bij puppen wordt geadviseerd om ze maar heel kort te laten spelen, 2-3 minuten. Blijf daar wel goed opletten of het voor beide puppen ok is! Een positieve leerervaring is hier zo ongelofelijk belangrijk. Een pup die tussen je benen schiet met zijn staart tussen zijn poten geeft aan, dat het hem echt teveel is.
 8. Wanneer een volwassen hond speelt met een pup kan  de volwassen hond gaan liggen om zo de pup ook de kans te geven om te spelen en te ontdekken.

Blijf kijken naar het spel, en vraag je tijdens het spel regelmatig af, of het voor beide honden nog ok is. Heb je twijfel, vertrouw dan op je onderbuik gevoel en stop dan het spel. Jij kent immers jouw hond het beste.

 

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk, Chiboba hond en mens nader tot elkaar. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Spelende honden: het spel en de spelregels