Soms willen we te snel - Slow down - Hondenschool Chiboba

Soms willen we te snel – Slow down

We leven in een snelle wereld, ik denk dat iedereen het daar wel mee eens is.  Je kunt je er uiteraard tegen verzetten of er niet mee meegaan maar vaak word je gewoon meegezogen.  Een snelle wereld heeft ook zijn voordelen.  Als je op zoek bent naar iets nieuws, raadpleeg je het internet en met een beetje geluk heb je het de volgende dag al in huis. Zo snel kan het gaan. En waar voordelen zijn, zijn ook nadelen.

Wanneer een pup ons leven komt verrijken, dan hebben wij de taak om deze o.a. te begeleiden in zijn hele socialisatie proces. Rustig, niet te snel.
In dit proces is het vooral belangrijk om te weten dat het niet gaat om de  hoeveelheid prikkels die de pup krijgt toegediend maar hoe hij deze prikkels beleeft.
Veel positieve ervaringen, zijn naast  rust en regelmaat, enorm belangrijk.

Een jonge hond van ongeveer 7 maanden is pup af. Ze krijgen al een  behoorlijk postuur, zoals men vaak zegt: Het is ineens een ‘hele’ hond. Ze beginnen op een volwassen hond te lijken maar… ze zijn het nog niet!

En daar ligt m.i. een grote valkuil. Want ondanks het, voor het oog bijna volwassen postuur van deze hond, gebeurt er in het  lijf enorm veel.  Het is een periode van zowel mentale als fysieke verandering.
Hormonen doen een hoop bij de jonge hond. Bij de jonge reu, komt het testosteron bijna uit zijn oren. Dit komt door een stijging van de testosteronspiegel in het bloed dat wel tot 7x hoger kan zijn dan bij een volwassen reu.  Dus ja…. dat kan heftig zijn!

    • Blijf kijken naar je hond,  kan hij de situatie (prikkels) aan of zit zijn hoofd al ‘vol’? Heb je een lange wandeling gemaakt of een huis vol visite gehad, realiseer je dan dat dit voor een (jonge) hond enorm veel extra prikkels kan geven. Geef tijd om te herstellen.
    • Oefening baart kunst. Maak kleine stapjes in je training / oefening. Doe zo nu en dan een stapje terug.
    • Doe ook vooral oefeningen die wel goed gaan, ga voor succes!
    • Als je gaat voor succes, is dat goed voor het zelfvertrouwen en je blijft beide het plezier behouden!

Chiboba niet te snel met jouw hond

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk / hondenschool Chiboba in Ees.  Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Scroll naar top