Noly is bijna 5 maanden en vandaag is een uitje gepland naar de ponyranch van Land van Bartje. Het is weliswaar dichtbij, maar ik kies bewust om er met de hondenkar heen te gaan.  Zo heeft Noly minder fysieke belasting met haar slungellijf  🙂 en de hondenkar is voor haar een prettige plek.

Op afstand zie ik dat het druk is bij de ponyranch. De huifkar staat klaar waar de kinderen met het nodige enthousiasme in gaan. Volwassenen druk pratend ernaast. De verschillende pony’s staan in het binnen terrein klaar voor een ritje. Ik parkeer de hondenkar met Noly op ruime afstand van de pony’s op het binnenterrein, eerst maar eens op veilige afstand kijken en observeren. En dat observeren geld voor ons beiden, Noly vanuit de kar naar de pony’s en ik observeer Noly weer op mijn beurt. Ze blijft rustig maar nieuwsgierig in de kar liggen. Na 5 minuten haal ik haar uit de kar en lijn haar aan.
We gaan een stukje lopen, tussen ons en de pony’s zit een hekwerk en ik blijf op zo’n 2 meter afstand er vandaan. Ze kijkt haar ogen uit en ik prijs haar voor het rustig naast mij lopen. Als ze naar mij kijkt, beloon ik haar met een voertje. Ze kijkt naar de pony’s die ook beginnen te lopen en ze kijkt weer terug naar mij wat ik vervolgens weer beloon.
Kijken naar de pony’s mag maar aankomen doen we niet  :-).

Socialiseren paarden - Chiboba

Na 5 minuten vind ik het wel weer mooi geweest, ja echt, het waren maar 5 minuten. Mijn oefensessie is geslaagd, ze is een positieve ervaring rijker en ze bleef kalm en rustig. Over een paar dagen nog maar een keer weer terug.
Ze stapt weer in de kar en laat zich terug rijden naar huis :-). Thuis aangekomen ploft ze neer; moe van alle indrukken.

Socialiseren, het is vooral doseren!
Heb je hulp nodig, check dan mijn puppy-programma

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk | Chiboba, blij met je hond, die wél luistert. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Socialiseren met paarden, ook dat is doseren!