Je kent het vast wel, ga je nog even een stukje lopen met de hond, staat hij overal te snuffelen. Aan iedere lantaarnpaal, graspol, een kei die er ligt en ga zo maar door.

Voor een hond is ruiken en snuffelen, de belangrijkste manier, om informatie te verzamelen. Het is HET nieuws van de dag. Wie is hier geweest? Was het de buurhond, een kat, etc.
Een hond heeft die informatie nodig, om een afweging te kunnen maken of hij wel of niet door kan lopen. Is het veilig of niet?

Stel je hond heeft al wat moeite met andere honden. Je loopt ergens met hem en ineens krijgt hij een geur in zijn neus. Een geur die hij eigenlijk verder wil gaan onderzoeken, door te snuffelen. Maar op dat moment wil jij, dat hij doorloopt. Als hond krijg je op dat moment niet de kans, om uit te zoeken, wie of wat daar verderop loopt. Terwijl je met die fantastische hondenneus, dat – tot in detail – kan uitzoeken. Ondertussen word je dus verder meegenomen, naar iets waarvan je niet weet of het wel of niet een bedreiging is. Het niet weten en dus het gebrek aan voorspelbaarheid, zorgt voor nog meer onzekerheid bij de hond. Wat vervolgens weer kan leiden tot sneller uitvallen aan de lijn.

Snuffelen is dus enorm belangrijk, zeker voor de onzekere honden!

Snuffelen:
– Geeft informatie: Wie of wat is hier geweest?
– Zorgt voor stress vermindering, wat weer zorgt voor minder spanning in het lijf.
– Zorgt voor geestelijke uitdaging.

Moet je dan alleen nog maar stil gaan staan?
Nee hoor, dat hoeft niet, maar je kunt tijdens je wandeling misschien weleens je hond wat langer ergens laten snuffelen. Als je hem gaat observeren, zie je dan iets anders bij hem?

Mijn vroege ochtendwandeling met de honden, is een snuffelwandeling. Uitgebreid staan ze overal te snuffelen. Ik sta erbij, kijk ernaar en geniet vooral van alle snuffelgeluiden ­čśŐ.

Snuffelen, het is letterlijk en figuurlijk gezien, iets om bij stil te staan!

Snuffelen hond

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk | Chiboba, blij met je hond, die w├ęl luistert. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Wat een gesnuffel!