Ook bij mij is het gebeurd: slopen!

Mijn 1e hond Chico heeft toen hij een half jaar jong was, de vloerbedekking  van de 1e 2 treden van de trap afgetrokken. Dat is wat ik mij nu, na 20 jaar nog kan herinneren.  Vast en zeker heeft hij nog meer kapot gemaakt maar de trap…. dat maakte wel indruk op mij. Waarschijnlijk omdat ik er, ondanks de reparatie, jarenlang dagelijks mee werd geconfronteerd. De afdrukken van Chico.

Voorheen liet ik van stevig canvas, hondenkussens  maken.  Het voordeel was dat ik ze vrij eenvoudig kon wassen en ze voorzien waren van zowel een ritssluiting als klittenband.

Dubbel gezekerd en echt stevig dus….Maar heb je weleens gekeken naar het prachtige gebit van een hond. Daar zitten hele mooie tanden in die vakkundig dingen kunnen ontrafelen. En Jouna kon er wat van.  Klittenband werd los getrokken, de rits werd vakkundig los gepurt. Eenmaal bij de binnenvoering aangekomen moest deze ook kapot.  De piepschuim bolletjes kwam ik weken erna nog tegen in huis :-(.

 

Maar waarom slopen honden nu eigenlijk?

Net als bij veel ongewenste gedragingen is het van belang om te zoeken naar de oorzaak van het sloop gedrag.

 • Puppen ontdekken door alles in de bek te nemen. Tegen de tijd dat het gebit gewisseld gaat worden hebben ze extra knaag-behoefte. Zorg er dan ook voor dat je hond kan knagen op kluifjes, stevig (sloopvrij) speelgoed etc.
  Een opgeruimd huis, is een eerste stap :-). Het voorkomt knagen op schoenen, de post etc.
  Spullen waar onze geur (huidschilfers) aan zitten, zijn groot favoriet. Telefoons, afstandsbediening, sokken, ondergoed etc. moeten het dan ook vaak ontgelden.
  Opruimen voorkomt ongewenst gedrag en je hoeft niet constant als een politieagent achter je pup aan te gaan.
 • Verveling kan zeker een oorzaak zijn. Een hond heeft behoefte aan zowel lichamelijke als geestelijke uitdaging.
  Loop eens een andere route met je hond, geef hem de kans om uitgebreid te snuffelen. Maar ook zoekopdrachten tijdens de wandeling of gewoon in de achtertuin kunnen net voor wat meer uitdaging zorgen.
  In huis kun je ook op een vrij eenvoudige manier, je hond aan het werk zetten d.m.v. hersenwerk . (Voor inspiratie kijk eens bij de verschillende fotoalbums op https://www.facebook.com/Chiboba.hondenschool).
 • Het tegenovergestelde van verveling is overprikkeling.  Een hond die niet genoeg slaapt om de opgedane indrukken te verwerken kan gaan slopen om bepaalde frustratie te uiten. Zie ook: rust en regelmaat.
 • Pijn! Honden die pijn hebben kunnen gaan slopen! Twijfel je over zijn lichamelijke gesteldheid, laat hem checken bij de dierenarts.
 • Kan je hond wel alleen thuis zijn?
  Er zijn honden die het echt vervelend vinden om alleen thuis gelaten te worden. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen: film het eens.
  Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om met de telefoon, iPad o.i.d. te filmen.  Het geeft je namelijk enorm veel informatie.Sloopt je hond?
  Zoek naar de oorzaak. Want dan kan je er ook iets mee!

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk, Chiboba hond en mens nader tot elkaar. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Slopen