Gefeliciteerd je hebt een pup! En wat is het toch leuk om het jonge hondje heel de dag lekker om je heen te hebben maar is dat eigenlijk wel zo leuk?

Een pup heeft per dag,tussen de 18 en 20 uur slaap nodig!  Ja…. je leest het goed.

Bij te weinig slaap is er grote kans op overprikkeling met druk gedrag, veel bijten en of sloopgedrag als gevolg.
Ze ‘moeten’ slapen.  Bij voorkeur op een plek waar de pup niet wordt gestoord tijdens het rusten/slapen. Zo kunnen alle nieuwe indrukken worden verwerkt.
Je kunt hiervoor gebruik maken van een bench maar ook een bijkeuken, gang, garage etc. is een goede plek mits het maar rustig is en er niet continu iemand langs loopt.

 

Voor een pup van 10 weken kan een tijdschema voor overdag worden gehanteerd van 1 uur uit de bench, waar je met hem speelt, uitlaat etc. Daarna gaat hij ongeveer 1,5 uur in de bench. Wanneer je pup na 1,5 uur weer uit de bench komt, ga je direct met hem naar buiten zodat hij ook gelijk leert, waar hij zich mag ontlasten. Door deze regelmaat, heb je ook grotere kans dat je pup eerder zindelijk zal worden. Hij leert immers dat je, zodra hij weer wakker is, met hem naar buiten gaat.

Ik gebruik hier de bench als voorbeeld, veel honden vinden dit een fijne plek. Mits het maar rustig is aangeleerd en opgebouwd. Maar er zijn ook nog steeds honden die de bench niet fijn vinden. Zoek dan naar een alternatief, uiteindelijk gaat het erom dat je hond een plek heeft waar hij zich veilig voelt en waar hij ongestoord alle indrukken kan verwerken.

Verplichte en op gezette tijden rust, geeft ook daadwerkelijk rust,voor alle partijen!

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk, Chiboba hond en mens nader tot elkaar. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Rust en regelmaat