Wanneer een pup het vertrouwde nest verlaat, verandert er enorm veel voor de pup. Weg van de vertrouwde omgeving, geur, zijn moeder en broers en zusjes.

Weg veiligheid.

Een enorme overgang die naar mijn idee veel te vaak onderschat wordt.

Aan ons de taak om als kersverse eigenaar, deze jonge pup liefdevol op te vangen, maar bovenal veiligheid te bieden, net zoals zijn moeder dat ook al die weken heeft gedaan.  In het nest zorgt moeder ervoor dat de puppen veilig, stap voor stap, de omgeving kunnen verkennen. Als iets te spannend is, gaan de puppen weer terug naar het veilige nest. In het nest kunnen ze ontspannen en uitrusten van alle indrukken uit de buitenwereld.
Zijn ze weer uitgerust dan gaan ze onder toeziend oog van moeder weer een stukje verkennen om vervolgens bij spanning of het niet veilig voelen zo snel mogelijk weer terug te gaan naar het nest. Dat is ook vaak de reden dat een pup vanaf zijn nieuwe huis niet wil lopen, maar op de terugweg juist heel snel gaat lopen omdat hij terug wil naar zijn veilige (nieuwe) huis.

Het is niet anders dan bij mensen, veiligheid is een belangrijke levensbehoefte.
Voel je je veilig dan geeft dat vertrouwen en laat dat nu net iets zijn wat jouw pup van jou nodig heeft.

 

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk | Chiboba, blij met je hond, die wél luistert. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Geef je pup de veiligheid, die hij nodig heeft.