Een thuis zonder honden is voor mij ondenkbaar

Het is al een tijdje geleden dat ik geboren ben in Drenthe. Vanwege het werk van mijn ouders, zijn wij als gezin, in mijn jonge jaren verhuisd naar het Westland waar ik vervolgens ben opgegroeid. In ons gezin zijn er altijd honden geweest. Ik weet niet beter, ze horen er gewoon bij. Een thuis zonder hond(en) is voor mij ondenkbaar. Naast honden, zat de liefde voor paarden er ook al vroeg in. Ik had een verzorg pony waar ik heel wat uurtjes spendeerde. Toen ik eenmaal uit huis was, kocht ik mijn eigen paard Dark Wizard. Dat paard is 28 jaar bij mij gebleven en uiteindelijk op 35 jarige leeftijd overleden.

Honden en paarden, ze lopen als een rode draad door mijn leven.

Hond en paard samen

 

"Believe you can and you are halfway there!"

 

Het roer om!

Ondanks dat ik een fijne baan had in de accountancy wist ik diep van binnen dat, dat niet mijn droombaan was. Ik wilde iets met dieren maar ja... blijven dromen 😉

Iedereen kent wel een persoon die het roer om gooit en daar kunnen allerlei redenen voor zijn.
Dat gebeurde ook bij mij. Reizen door Azie en dierbaren die ziek werden, gaven mij een andere kijk op het leven. Toen in 2003 mijn eerste 'eigen' hond Chico, veel te jong overleed, was dat het laatste duwtje wat ik nodig had.

Ik wist dat ik iets wilde met hondengedrag maar de omgeving moest er nog een beetje aan wennen. Je gaat je toch niet omscholen als je een goede en fijne baan met toekomst perspectief hebt?

 

Terug naar Drenthe

In de jaren die volgde ben ik, naast mijn werk, de opleiding gaan doen tot  kynologische gedragstherapeut. Tegelijkertijd kwamen er 2 honden op mijn pad. Herplaatser Boyo van 9 maanden en pup Bandor, zij hebben mij heel veel geleerd. Het is ook de tijd geweest waar ik heel veel (ongevraagde) goed bedoelde adviezen over honden kreeg van mensen die ik helemaal niet kende. Nederland kent ongeveer 17 miljoen hondendeskundige ;-(  .
Je hebt een hond en iedereen heeft daar blijkbaar iets van te vinden. Het is iets wat mij op de dag van vandaag nog steeds verbaast.

In 2007 heb ik mijn diploma kynologisch gedragstherapeut in ontvangst mogen nemen. Chiboba is ondertussen ingeschreven bij de KvK en in datzelfde jaar heb ik het accountantskantoor vaarwel gezegd.
9 jaar was Chiboba gevestigd in het Westland, toen was het tijd om een andere droom waar te maken: verhuizen, terug naar Drenthe. Tot op de dag van vandaag ben ik enorm blij met het nemen van die stap!

 

De naam Chiboba is afkomstig van de namen van mijn eigen honden waar ik, naast de opleiding, enorm veel van heb mogen leren;

Chico    *05-2002- + 11-2003

Boyo     *02-2003  + 03-2011

Bandor *11-2003  + 03-2015

3, voor mij,  grote leermeesters met 3 totaal verschillende karakters.

Lees hier het hele verhaal van de honden achter de naam Chiboba.

 

"Gedrag is enorm interessant en daar ben je, naar mijn idee, nooit in uitgeleerd!"

 

Ik ben nieuwsgierig en leergierig wat ertoe leidt dat ik graag verder blijf kijken. De jaaropleiding natuurgeneeskunde voor honden en paarden en daarna nog veel cursussen, workshops e.d. en uiteraard niet te vergeten alle honden met baasjes die de afgelopen 16 jaar mijn pad hebben gekruist, hebben ervoor gezorgd dat ik nu sta waar ik sta. Ik ben er enorm dankbaar voor.
Het is 20 jaar geleden dat ik begon met mijn 1e module voor de opleiding Kynologisch gedragstherapeut. Met de afronding van de opleiding systemisch en energetisch werken (en coachen) met honden, heb ik hiermee een prachtige combinatie gevonden om mens en hond (verder) te helpen en nader tot elkaar te brengen.

Op deze foto ben ik te zien met mijn Zwitserse Witte Herders, Jouna en Noly. Helaas is Jouna in maart 2024, op 10-jarige leeftijd overleden.
Met Noly ben ik veel te vinden in de prachtige natuur waar wij wonen. Zij heeft een fijne werklust waar ik heel dankbaar gebruik van maak en ook zij is een prachtig leerboek, dat nog lang niet is uitgelezen ;-).

Ursela Stokdijk

Samen met mijn eigen honden