Over mij - Hondenschool Chiboba

Over mij

doggies F5F5DC

Een thuis zonder honden is voor mij ondenkbaar.

Het is al een tijdje geleden dat ik geboren ben in Drenthe. Vanwege het werk van mijn ouders is ons gezin in mijn jonge jaren verhuisd naar het Westland waar ik vervolgens ben opgegroeid. In ons gezin zijn er altijd honden geweest. Ik weet niet beter, ze horen er gewoon bij. Een thuis zonder hond(en) is voor mij ondenkbaar. Naast honden zat de liefde voor paarden er ook al vroeg in. Ik had als kind een verzorg pony waar ik heel wat uurtjes spendeerde. Toen ik eenmaal uit huis was, kocht ik mijn eigen paard Dark Wizard, toen 7 jaar jong. Ik wist al snel, dit paard gaat niet meer weg en dat klopte. Hij is 28 jaar later op 35 jarige leeftijd overleden. Een krachtig paard met een prachtige leeftijd, het was goed zo.

Het roer om!

Ondanks dat ik een fijne baan had in de accountancy wist ik diep van binnen dat, dat niet mijn droombaan was. Ik wilde iets met dieren maar ja… blijven dromen. .

Iedereen kent wel een persoon die het roer om gooit en daar kunnen allerlei redenen voor zijn.
Dat gebeurde ook bij mij. Reizen door Azië en dierbaren die ziek werden, gaven mij een andere kijk op het leven. Toen in 2003 mijn eerste ‘eigen’ hond Chico, veel te jong overleed, was dat het laatste duwtje wat ik nodig had.

Ik wist dat ik iets wilde met hondengedrag maar de omgeving moest er nog een beetje aan wennen.  Je gaat je toch niet omscholen als je een goede en fijne baan met toekomst perspectief hebt?

Dark Wizard & Bandor2012
Dark Wizard & Bandor 2012

Terug naar Drenthe!

In de jaren die volgde ben ik, naast mijn werk, de opleiding gaan doen tot kynologisch gedragstherapeut. Tegelijkertijd kwamen er 2 honden op mijn pad: Herplaatser Boyo van 9 maanden en pup Bandor. Wat hebben zij mij veel geleerd! Het is ook de tijd geweest waar ik heel veel (ongevraagde) goed bedoelde adviezen over honden kreeg van mensen die ik helemaal niet kende. Nederland kent ongeveer 17 miljoen hondendeskundige. Je hebt een hond en iedereen heeft daar iets van te vinden. Het is iets wat mij op de dag van vandaag, nog steeds verbaast.

In 2007 heb ik mijn diploma kynologisch gedragstherapeut in ontvangst mogen nemen en heb ik het accountantskantoor vaarwel gezegd. Hondenschool Chiboba was een feit. 
9 jaar was Chiboba gevestigd in het Westland, toen was het tijd om een andere droom waar te maken: verhuizen, terug naar Drenthe. Tot op de dag van vandaag ben ik enorm blij met het nemen van die stap. 

De naam Chiboba is afkomstig van de namen van mijn eigen honden waar ik, naast de opleiding, enorm veel van heb mogen leren;

Chico *05-2002 + 11-2003
Boyo *02-2003 + 03-2011
Bandor *11-2003 + 03-2015

Het hele verhaal van en over deze, voor mij 3 grote leermeesters is hier te lezen.

“Believe you can and you are halfway there!”

Ik ben nieuwsgierig en leergierig wat er toe leid dat ik graag verder blijf kijken. De jaaropleiding natuurgeneeskunde voor honden en paarden en daarna nog veel cursussen, workshops e.d. en uiteraard niet te vergeten alle honden met baasjes die de afgelopen 15 jaar mijn pad hebben gekruist, hebben ervoor gezorgd dat ik nu sta waar ik sta. Ik ben er enorm dankbaar voor.
Op dit moment (2022) volg ik de jaaropleiding systemisch en energetisch werken (en coachen) met honden. Een prachtige opleiding waar ik veel tools aangereikt krijg die in mijn rugzak  erbij mogen. In de loop van dit jaar ga ik de plannen die ik hiermee heb, kenbaar maken. Voor nu dus nog even geduld 🙂

Met mijn Zwitserse Witte Herders,  Jouna  en Noly, ben ik veel te vinden in de prachtige natuur waar wij wonen. Beide honden hebben een fijne werklust waar ik heel dankbaar gebruik van maak en zij zijn voor mij, prachtige leerboeken die nog lang niet zijn uitgelezen  :-).

Chiboba volg samen het pad
Scroll naar top