Er kunnen allerlei redenen zijn waarom mensen geen hulp in schakelen wanneer ze tegen een probleem aanlopen met hun hond. Eén van de redenen die ik vaak hoor, is, dat men hoopt, dat het met het ouder worden van de hond, het “probleem” vanzelf over gaat.

Er zijn inderdaad een aantal dingen die over gaan bij het ouder worden van de hond: de scherpe tandjes worden vervangen door grotere varianten, het plassen in huis wordt ook echt minder en zo zijn er nog wel een paar te noemen. Maar als we het hebben over o.a.: over-enthousiast begroeten van mensen, uitvallen naar honden en/of mensen, het trekken aan de riem, niet terugkomen wanneer de hond los loopt, veelvuldig blaffen in huis, dan moet ik je toch teleurstellen. Dat zijn gedragingen die niet zomaar overgaan. Als je dan gaat wachten, kan je heel lang wachten.

Ik persoonlijk vind dat altijd ontzettend zonde, omdat daarmee zoveel tijd verloren gaat. In die tijd neemt het (ongewenste) gedrag vaak alleen maar verder toe. Dit tot grote frustratie van de eigenaar. Die frustratie heeft vervolgens zijn weerslag op hoe een hondeneigenaar omgaat met zijn hond en dat is ontzettend jammer!

Het kan zijn dat je al eerder honden hebt gehad en dat je huidige hond, nu dingen doet die jouw vorige hond nooit heeft gedaan. Dat is soms even slikken. Maar bedenk, geen ene hond is hetzelfde. Jouw hond is uniek, net zoals jij uniek bent. Zijn gedrag daagt jou uit, om niet alleen naar hem te kijken, maar ook een blik op jezelf te werpen. Want ben jij nog wel dezelfde persoon en is jouw situatie ook nog hetzelfde als bij jouw vorige hond?

Elke hond moet opgevoed worden om mee te kunnen draaien in onze (drukke) maatschappij. Het opvoeden geldt niet alleen voor grote honden maar ook voor de kleinere varianten. Een groot karakter hoeft namelijk niet te horen bij een grote hond. Een groot karakter past namelijk ook prima, in een kleinere variant 😊.

Het opvoeden kost de nodige tijd en energie van ons, de mens. Soms is dat meer dan, dat je van tevoren had bedacht. Maar eerlijk is eerlijk, jij hebt gekozen voor jouw hond, niet andersom. Aan jou dan ook de taak om jouw hond te leren, wat je van hem verwacht. Want zoals geschreven, veel (probleem) gedragingen gaan helaas niet vanzelf over. Om iets te veranderen heeft jouw hond, jou nodig!

Dus…. Als je iets wilt veranderen aan het gedrag van jouw hond, ga er dan ook daadwerkelijk mee aan de slag. Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller je (weer) volop kunt genieten van jouw hondenmaatje.


Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk | Chiboba, blij met je hond, die wél luistert. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Opvoeden van je hond, het gaat niet vanzelf