Ze is 13 weken en zit in de auto-bench te wachten. Mijn auto heb ik geparkeerd vlakbij het losloop-gebied. Om daar te komen moet ik, vanaf de parkeerplek een stukje over het fietspad en een spoorweg oversteken..
Ik haal haar uit de bench en lijn haar aan, ze snuffelt even en plast. We gaan op weg en lopen aan de zijkant van het fietspad.
Al een paar weken ben ik dit dagelijks aan het doen. Rustig naast lopen en vooral belonen voor datgene wat ik graag wil: Contact met mij hebben en niet trekken aan de lijn.
Achter het spoor is namelijk het losloop-gebied waar ze los van de lijn mag en kan lopen en ik wil graag dat ze daar ‘normaal’ heen loopt.
Dus ik train mijn pupje iedere dag , voor mij, dit belangrijke onderdeel.

In mijn ooghoek zie ik iemand met hond op ons afkomen.
Ik loop door.
Maar ook deze persoon loopt door en voordat ik er erg in heb zijn ze op een paar meter van ons vandaan en krijgt de aankomende hond meer lijn.
Negeren van mijn kant heeft geen zin meer.
Jammer!

Joh, zegt de persoon in kwestie, stop even, mijn hond wil even snuffelen, hij is namelijk dol op pupjes.
Ondertussen komt de hond hangend en al in zijn halsband, dichterbij.

Zucht

Mevrouw, probeer ik voorzichtig… wilt u uw hond even bij u houden. Ik ken u hond niet en ik wil dit niet want mijn pup is aan de lijn.

Ik beng het rustig en voorzichtig, maar ik krijg vervolgens de volle lading over mij heen.
Mevrouw vindt het belachelijk dat ik dat niet wil. Zo leert die pup het natuurlijk nooit, die pup moet gesocialiseerd worden en als ik dat niet doe, dan komt dat natuurlijk niet goed met die pup.

Amen.

Ongezouten geeft ze haar mening voordat ze überhaupt verder vraagt en ze gaat nog even door. Ik heb totaal geen behoefte om in deze situatie een discussie te starten. Ondertussen probeer ik de ruimte tussen mijn pup en de andere hond te vergroten, ik draai mij af van deze persoon, focus mij op mijn pup en vervolg mijn weg.
Er wordt nog van alles achter mij aan geroepen.

Het borrelt bij mij van binnen, ik zucht, probeer rustig te blijven ademen en herpak mijzelf. Ok, bedenk ik mij, ook dit was of is een oefening.

Ik roep het vaker naar cursisten, train datgene wat voor jou en jouw hond belangrijk is.
Voor mij is dat, dat mijn hond aangelijnd, normaal en veilig andere honden kan passeren en dat er wordt gelopen met of aan een ontspannen lijn.

Zomaar een mening of ongevraagd adviezen geven, ik denk dat we er allemaal wel eens schuldig aan zijn (of zijn geweest).
Ook al is het misschien goed bedoeld, kunnen we alsjeblieft eenieder in zijn eigen waarden laten.
Oprecht interesse tonen in het waarom en dan ook luisteren naar het antwoord hierop, is echt aardiger dan een ongezouten mening over iemand heen storten.

Want eerlijk is eerlijk, hoe breed of glad je rug ook is, zo’n ongezouten mening doet iets met je :-).

Oja, het is overigens helemaal goed gekomen met de sociale vaardigheden van DIE pup.
Heb je hulp nodig, check dan mijn programma https://chiboba.nl/puppytraining/

 

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk, Chiboba hond en mens nader tot elkaar. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Train datgene wat voor jou en jouw pup belangrijk is