7 oktober 2024: De herfst is aangebroken. De tijd van tuindeuren open en een hond die veelvuldig in de tuin kan scharrelen of dutten, ligt weer grotendeels achter ons. Ik vind het zelf heel fijn dat het nu weer frisser is en de wandelingen weer uitgebreid kunnen worden, maar daarentegen verlopen de dagen, ook voor mijn hond, nu meer binnenshuis.
Binnenshuis, het woord zegt het al: binnen in huis. Daar waar er naar mijn mening toch veel minder te beleven is, dan buitenshuis. Zeker voor onze hond!
Jij als lezer van deze Kluif, weet natuurlijk al dat een hond voldoende moet bewegen. Ik schreef er eerder dit artikel over.
Wat veel mensen echter niet weten is dat, naast voldoende beweging, mentale uitdaging minstens net zo belangrijk is. Het één kan niet zonder het ander, als het gaat om het welzijn van je hond.
Vroeger hadden honden duidelijke taken: dagelijks mee op jacht, het bewaken van het erf, de kudde bij elkaar houden, etc., maar dat is niet meer. Terwijl een taak hebben én mentaal worden uitgedaagd, ervoor zorgt dat er vaak minder gedragsproblemen ontstaan.
Mentale uitdaging. Hoe kan je dat nu beter doen, dan die fantastische hondenneus aan het werk te zetten!
Zelf heb ik een jaar of tien geleden het speuren en detectie ontdekt. Ik begon met Jouna en ondanks haar leeftijd en ziek-zijn, hebben wij het speuren tot het einde van haar leven (weliswaar aangepast) vol kunnen houden. Ook met onze jonge hond Noly speur ik regelmatig in de Drentse bossen en daarnaast bied ik haar nagenoeg dagelijks wel een vorm aan van hersenwerk of ander neuswerk.
Wat is hersenwerk?
Hersenwerk is zoeken naar iets lekkers in verschillende materialen, zonder te slopen! Kijken naar de lichaamstaal van je hond en ontdekken wat hij wel of niet leuk vindt. Het mooie hieraan vind ik dat door inspanning (het zoeken) er ontspanning komt.
Het gaat bij hersenwerk niet om de moeilijkheidsgraad, het gaat puur om het samenspel tussen hond en mens. Het grote voordeel van hersenwerk is dat iedere hond het kan, zowel jong (vanaf ongeveer 5 maanden) als oud.
10 tot 15 minuten per dag is meer dan voldoende. Je kunt het bijvoorbeeld doen, wanneer je eten op het vuur staat 😉. Wil je ermee gaan beginnen, lees je dan van tevoren even in op hersenwerk voor honden en bezoek vooral ook even de ‘Hersenwerk voor honden’ pagina op Facebook.
Andere neuswerk varianten zijn:
- Voertjes verstoppen (in huis of tijdens je wandeling) die je hond dan mag gaan zoeken.
- Een specifiek speeltje verstoppen in huis of tijdens je wandeling. Ik schreef er eerder dit artikel over.
- Detectie: het aanleren van het zoeken naar een bepaalde geur. Bij deze laatste zou ik je willen adviseren, om dit onder begeleiding van een detectie instructeur te doen!
Behalve dat het leuk is om iets samen met je hond te doen, mag hij zijn neus gebruiken. Iets waar ze ontzettend goed in zijn.
Zet die neus maar aan het werk, je hond zal je er dankbaar voor zijn!
Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk | Chiboba, blij met je hond, die wél luistert. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.