7 augustus 2023:
Enkele weken terug, plaatste ik op Facebook een foto van één van mijn honden die zwemmend een dummy ophaalde. Met de vraag eronder: Is jouw hond ook zo gek op water of maakt hij zijn poten liever niet nat? Daar kwamen de nodige reacties op. Waar de ene hond een echte waterrat is, geeft de andere hond er de voorkeur aan, om zijn buik droog te houden. In mijn mailbox kwamen er vooral reacties binnen over honden die het water niet in willen. Maar ook de vraag: Moet een hond echt zwemmen?

Die vraag bracht mij weer even terug, zittend aan de waterkant. Met mijn eigen hond liggend in het water, zat ik te kijken naar diverse mensen die bij het water bezig waren met hun hond.

Een bang hondje, dat geen natte voeten wilde halen, werd aan de lijn het water ingetrokken. Even verderop werd een jonge Retriever gepusht, om het water in te gaan. Er werd alvast een stok in het water gegooid en de eigenaar was alleen maar aan het roepen: “Ga maar halen! Kom, ga maar halen!”. De Retriever keek en zag de stok wegdrijven, steeds verder bij hem vandaan. Een nieuwe stok werd gepakt en zo ging het wel even door.

Klap op de vuurpijl, was het hondje dat opgepakt werd en op de arm van zijn mens het water in ging en daar werd losgelaten. Spartelend bereikte hij uiteindelijk de kant. Paniek. Hij was in grote paniek.

Ik keek ernaar en vroeg mij af: Waarom MOET een hond zwemmen? En de volgende vraag: Waarom moet het allemaal zo snel?

Even terugdenkend, hoe wij kinderen met water kennis leren maken: Eerst met de voetjes in het water. Vervolgens een kikkerbadje en pas daarna naar een volgend badje. En dat gaat niet in een tijdsbestek van een half uur, daar doen we maanden over :-).

En nee, een hond is geen kind, maar als we onze eigen hond observeren kunnen we wel zien of hij water überhaupt leuk vindt. Is hij nieuwsgierig, maar vindt hij het ook nog spannend?

Neem de tijd, om hem rustig aan water te laten wennen. Niets moet! Kijk en observeer.
Loop zelf eens door het water en kijk wat dat met je hond doet. Kijk en observeer.
Durft hij wel met zijn poten in het water, zorg dan dat hij ondergrond blijft voelen. Kijk en observeer.

Ga op tijd weer terug. Het gaat immers, om de goede ervaring die de hond behoort te krijgen. Dat geeft hem zelfvertrouwen. Na een paar dagen ga je weer terug en doe je het opnieuw. Je bouwt op. Stap voor stap, rustig aan.

Terugkomend op de vraag: Moet een hond echt zwemmen?
Nee! Geef je hond een keuze en respecteer dan ook zijn keuze. Ook als jij het liever anders zou willen zien!
Want laten we eerlijk zijn, er is geen man (of hond) overboord, als je hond water niet leuk vindt. Je kunt vast iets verzinnen, wat hij wel leuk vindt :-).
Moet een hond zwemmen-Chiboba.nl

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk, Chiboba hond en mens nader tot elkaar. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Moet een hond echt zwemmen?