Waarom?
Alle puppen bijten, de één doet het meer dan de ander. Armen, benen, kleding, etc. zijn niet veilig voor de jonge pup. Maar waarom bijten ze?
Puppen onderzoeken hun omgeving en gebruiken hiervoor hun bek, het is hét gereedschap om te ontdekken of iets hard of zacht is, of het eetbaar is, etc.
In het nest, dagen de puppen elkaar uit om te spelen, dat doen ze door te bijten en weg te stappen om vervolgens weer terug te komen en dit te herhalen. Daarnaast heeft iedere hond het jachtinstinct van zijn (voor)ouders meegekregen. (Uiteraard is dat bij het ene ras meer ontwikkeld dan bij het andere ras.)
Op het moment dat de pup het nest verlaat en niet meer de beschikking heeft over zijn nestgenoten, wordt het spelen en het najaag-gedrag uitgeoefend op ons. Wij hebben namelijk losse schoenveters, wapperende broekspijpen, bewegende handen en voeten en er zijn rond rennende kinderen om op te oefenen.
Hieronder een aantal tips hoe je om kan gaan met bijten maar lees vooral ook even het artikel over rust en regelmaat want te weinig slaap en dus overprikkeling kan zeker een belangrijke reden zijn van veel bijten.
Hoe dit te voorkomen?
- Speel regelmatig met je pup en gebruik daarbij geschikte speeltjes waar hij ook op kan kauwen en die tevens als afleiding gebruikt kunnen worden. Zo leert hij dat die speeltjes belangrijk zijn.
- Speel nooit met je handen zonder een speeltje vast te hebben. Je pup leert anders dat je handen speeltjes zijn waarin hij mag bijten, iets wat hij dan bij anderen ook gaat doen.
- Als je pup je bijt, roep dan heel hard ‘au’ en loop vervolgens direct weg zonder je pup verder aan te kijken. (Toelichting: Wanneer een pup een andere pup bijt, dan piept of gilt de ander en vervolgens wordt het spel direct gestopt.)
- Als je pup toch door blijft gaan met bijten of meteen terug komt om te bijten, dan pak je hem op en breng je hem direct naar een ander vertrek. Je haalt hem uit die situatie. Zo leert hij dat hij weg moet als hij blijft bijten.
- Geef geen tik op zijn neus en omsluit ook niet zijn bek! Dit kan er voor zorgen dat de pup nog heftiger gaat bijten of bang voor je gaat worden.
- Bijt je pup in de bank, geef hem dan een alternatief waar hij wel in mag bijten bijv. een kong of een ander speeltje.
- Bijt je pup in je broekspijpen of in je schoenen, blijf dan stil staan. Wanneer hij niet binnen een aantal seconden stopt, maak dan een vreemd geluid. Op het moment dat hij na het horen van het geluid stopt, gooi je bijv. zijn speeltje weg zodat hij weer even ergens anders op gericht is.
- Het rennen van kinderen in de aanwezigheid van je pup zal er toe leiden dat hij gaat jagen en bijten.
- Geef je pup vooral aandacht wanneer hij zich rustig gedraagt!
Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk, Chiboba hond en mens nader tot elkaar. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.