9 juni 2024: Het is (bijna) weer zover: Vakantie!
Velen nemen de hond mee op vakantie, het gezin is niet compleet als de hond er niet bij is. Het vooruitzicht om lekker te wandelen, misschien wel te zwemmen, een terrasje te pakken en nieuwe plekken te ontdekken kan het ultieme vakantiegevoel oproepen. De voorpret is begonnen!

Vakantie roept ook altijd een mate van stress op, er moet veel worden geregeld. Vlak voor vertrek kunnen de gemoederen nog weleens hoog op lopen. STOP kijk heel even naar je hond.
Hoe is het met hem, loopt hij te stressen omdat jij aan het stressen bent? Hij voelt aan alles dat er iets staat te gebeuren, blijf rustig en ga niet als een kip zonder kop rondlopen. De vakantie moet nog beginnen!

Op het moment dat de auto is ingepakt en iedereen zit, inclusief de hond, dan begint voor de meeste mensen, de vakantie. HΓ¨hΓ¨… we kunnen op weg, heerlijk!
Alle beslommeringen even achter ons laten.

Voor de hond, die volledig in het hier-en-nu leeft en gedijt op routine en voorspelbaarheid, wordt het vanaf dit moment anders.

Hoezo anders, hoor ik je denken.
Nou… wat denk je bijvoorbeeld van de autoreis. Er zijn honden die in de auto slapen, maar het gros doet dat niet. Ze dommelen soms een beetje weg, maar echt diep slapen is er vaak niet bij. Net zoals wij moe kunnen zijn van een autoreis, kan je hond dat dus ook zijn.

Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen, zijn alle geuren anders dan thuis. Misschien zijn er wel buurhonden, die overigens ook weer anders ruiken dan thuis. De paden die langs het huisje of de caravan lopen zijn onbekend met wederom weer die onbekende geuren.
Realiseer je alsjeblieft, dat door al deze nieuwe onbekende geuren, het stress-emmertje van je hond, snel over kan stromen.

Mπ™žπ™Ÿπ™£ π™©π™žπ™₯: kom je aan op je vakantie bestemming, reserveer tijd voor je hond. Laat hem rustig alles even besnuffelen. Maak even een kort rondje om hem te laten plassen en poepen en geef hem vervolgens rust.
Laat hem niet gelijk alleen achter in het huisje of caravan, maar zorg dat er eventjes iemand bij hem blijft als er nog een boodschap gedaan moet worden. Neem de tijd om zelf ook te landen en ga gewoon rustig zitten, zodat je hond ook de rust kan nemen om de reis en alle nieuwe geuren te verwerken.

Blijf tijdens de vakantie ook π™šπ™˜π™π™© kijken naar je hond en zorg dat hij alle nieuwe prikkels rustig kan verwerken op een (slaap)plek die voor hem ok is. Zie je bijvoorbeeld dat je hond erg veel gaat blaffen naar mensen en honden die langs jullie huisje of caravan lopen, kijk dan eens of je het zo kan regelen dat hij dit niet hoeft te doen door bijvoorbeeld iets voor hem af te schermen, zodat hij niet alles meer ziet. Kijk naar de mogelijkheden die er zijn!
Zit je op een terras en begint hij steeds meer uit te vallen en te blaffen naar mensen of honden die langs je tafeltje lopen, vraag je dan serieus eens af of je je hond echt een plezier doet door hem mee te nemen naar het terras of dat je dat meer doet voor jezelf. Het kan voor je hond weleens allemaal een beetje te veel zijn met alle gevolgen van dien.

Als de vakantie weer voorbij is, dan zie je vaak dat honden tijd nodig hebben om hier weer van bij te komen. Eenmaal thuis ploffen ze vaak neer en je ziet ze bijna denken: hΓ¨hè… eindelijk weer thuis, heerlijk!

𝙂𝙖𝙖𝙩 π™Ÿπ™€π™ͺ𝙬 𝙝𝙀𝙣𝙙 π™’π™šπ™š 𝙀π™₯ π™«π™–π™ π™–π™£π™©π™žπ™š, π™—π™‘π™žπ™Ÿπ™› π™π™šπ™’ 𝙙𝙖𝙣 𝙀𝙀𝙠 π™šπ™˜π™π™© π™―π™žπ™šπ™£. 𝙕𝙀 𝙠𝙖𝙣 π™Ÿπ™€π™ͺ𝙬 π™«π™–π™ π™–π™£π™©π™žπ™š 𝙀𝙀𝙠 π™šπ™šπ™£ π™›π™žπ™Ÿπ™£π™š π™«π™–π™ π™–π™£π™©π™žπ™š π™―π™žπ™Ÿπ™£ 𝙫𝙀𝙀𝙧 π™Ÿπ™€π™ͺ𝙬 𝙝𝙀𝙣𝙙.

Kun je wel wat hulp gebruiken met het trainen van je hond? Bekijk dan het trainingsprogramma ‘Ken je hond’.

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk | Chiboba, blij met je hond, die wΓ©l luistert. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

 

Op vakantie met je hond