Het terras is geopend!
Ondanks dat ik net nog een enorme bui op mijn hoofd heb gehad, is het echt waar: Het terras is geopend. 😉
Misschien waagt een ober zich nog niet naar buiten, maar een leeg terras is dé plek én een mooie eerste stap als jij je hond, straks als het écht beter weer is, mee wilt nemen naar het terras.

Ontspannen zitten op een terras met je hond aan je voeten. Het is iets dat veel hondeneigenaren graag zouden willen. Rustig zitten, zonder dat je hond voor overlast zorgt. Niemand zit immers te wachten op een blaffende hond op het terras. Het is alleen niet zo vanzelfsprekend makkelijk en ontspannen voor iedere hond.

Voordat je naar een terras gaat, moet je wel weten of je hond dat überhaupt aankan. Hoe is hij in drukke situaties? Wat zie je bijvoorbeeld, wanneer je met je hond door een drukke winkelstraat loopt? Heeft hij daar moeite mee, dan is plaatsnemen op een vol terras waarschijnlijk nog veel te moeilijk. Bij een vol terras heb je niet alleen te maken met veel mensen, maar ook met heel veel geuren. Iemand die ineens langs jouw tafeltje loopt en andere honden die ook op dat terras zijn of jouw tafeltje passeren.

Train je hond stapsgewijs om te wennen aan het terras.
Ik persoonlijk, vind het altijd erg fijn als mijn hond op een kleedje of een mat ‘ergens’ kan liggen. Als je hond dat niet gewend is, kan je hem thuis leren, om op die mat plaats te nemen. Daar ga je hem vervolgens voor belonen én je koppelt daar een commando aan. Bijvoorbeeld: “plaats”, “mat” o.i.d. Of je hond nu andere mensen spannend vindt of juist heel enthousiast is naar andere mensen, het kleedje of de mat zorgt uiteindelijk voor rust.
Als je deze oefening regelmatig doet, dan kan je deze ook gebruiken in drukkere omgevingen. Bijvoorbeeld als je op visite gaat of op het terras.

Nu er nog nauwelijks bezoekers zijn op het terras, is dit de uitgelezen kans voor jou, om te gaan trainen. Zo kan je hond gaan wennen, aan het plaats nemen op een kleedje of een mat, op het (nagenoeg lege) terras. Je gaat zelf even zitten, beloont veelvuldig als je hond rustig blijft en je vertrekt vervolgens weer. Als je dit regelmatig doet, dan kan je hond hier rustig aan gaan wennen.

Zodra je iets gaat bestellen (ik zou dan eerst eens beginnen met alleen iets te drinken en niet gelijk met een hele maaltijd 😉), dan weet je ook, dat het voor je hond moeilijker kan gaan worden. Je zit langer, er komt iemand langs voor de bestelling, deze wordt vervolgens door iemand (anders?) gebracht, etc. Hoe je hond op dit langer zitten gaat reageren, is de basis voor eventuele vervolgstappen. Het is net als bij iedere training: Maak kleine stapjes en bouw de tijd langzaam op!

Wat heb je nodig om te trainen:
Voertjes.
Een kleedje of mat.
Een vaste lijn (je hebt meer controle met een vaste lijn, dan met een uitrollijn).
Een bakje met water.

Is jouw hond helemaal klaar voor het terras, dan nog even wat extra tips:

  • Het meest ideale is een plek achteraf of aan de zijkant van het terras, waar niet constant mensen en/of honden voorbij komen lopen.
  • Kies je plek zo, dat je de bediening kunt zien aankomen lopen.
  • Zorg voor een schaduwrijke plek voor je hond.

Ik wens je veel trainplezier op dat (nu nog) lege terras! 😉
Kun je wel wat hulp gebruiken met het trainen van je hond? Bekijk dan het trainingsprogramma ‘Ken je hond”.

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk | Chiboba, blij met je hond, die wél luistert. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Je hond meenemen naar het terras