“Ik heb alles al geprobeerd…” Het is een veel voorkomende zin die ik met enige regelmaat hoor.
Je hond doet iets wat vervelend, lastig of wat dan ook is en je gaat vervolgens het internet afstruinen. Op het internet is immers genoeg informatie te vinden. Je leest over een bepaalde methode of handeling, waarvan je het idee hebt, dat deze bij jou en jouw hond aansluit en je gaat vervolgens, vol goede moed, aan de slag.

Na een tijdje, heb je nog niet het resultaat, dat je voor ogen had. Je raadpleegt nogmaals het internet, je vraag het de buurman, bevriende hondeneigenaren, etc. Vervolgens ga je verder met een andere methode, in de hoop dat deze wel zal werken.

Even afgezien of je de juiste informatie hebt gekregen voor jouw hond, zit er een groot nadeel aan, om te veranderen van methode. Dat wat je hond doet, is namelijk vaak ontstaan uit een combinatie van factoren. Dat gedrag is niet ineens ontstaan. Misschien dat je dat wel denkt, maar als je terug gaat kijken, dan zijn er vaak al eerdere, kleine aanwijzingen te vinden die uiteindelijk hebben geleid tot dit gedrag. Dat gaat vaak heel geleidelijk.

Het ongewenste gedrag is dus niet ineens ontstaan. Dat zorgt ervoor, dat dit gedrag ook niet zomaar met een paar weken weer weg is. Hoe lang dat wel gaat duren ligt o.a. aan:

  • Hoe lang heeft jouw hond dit gedrag al geoefend? Is dat een paar maanden of een paar jaar?
  • Hoe vaak mag hij nog oefenen?
  • Hoe bereid ben jij en welke aanpassingen kan en wil jij doen, om jouw hond ander gedrag aan te leren?

Er zijn veel methodes te vinden, om bepaald gedrag van jouw hond te veranderen. Ik hoop dat, wanneer je aan de slag wilt gaan met zijn gedrag, je daar iemand naar laat kijken die daar ook daadwerkelijk verstand van heeft. Dat is iemand die op zoek gaat naar de oorzaak. Die kijkt naar de hond en naar de handelingen van zijn mens.
Als je dan vervolgens met een methode aan de slag gaat, zorg er dan voor dat deze methode ook toepasbaar is, in het dagelijkse leven en… blijf volhouden!

Het herhalen van je nieuwe handelingen zorgt ervoor, dat er nieuw (gewoonte)gedrag kan ontstaan. Dat geeft uiteindelijk duidelijkheid en voorspelbaarheid voor je hond in verschillende situaties.

Ik kan het helaas niet leuker maken voor je. Gedragsverandering kost tijd en energie, maar ik verwacht en hoop, dat jouw hond je dat dubbel en dwars waard is!

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk | Chiboba, blij met je hond, die wél luistert. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

 

Trainen van je hond: je hebt al van alles geprobeerd