Hij is "dominant" - Hondenschool Chiboba

Hij is “dominant”

Met regelmaat krijg ik het te horen: “mijn pup (?) is behoorlijk dominant”, hij springt naar ons op, hij rijdt op mij of op de kinderen etc. en zo zijn er nog wel een paar voorbeelden te noemen. Op dat moment zie ik dan een leuk pupje van een week of 9 voor mij, die rustig en vrij de boel aan het verkennen is, nog helemaal blanco.

Het is niet alleen de pup maar ook een hond die uitvalt aan de lijn wordt al snel als dominant bestempeld terwijl angst of onzekerheid vaak hiervoor de grondlegger is. Ook de hond die fietsers najaagt krijgt het etiket “dominant” opgeplakt.  Een groot nadeel is dat het woord “dominant” bij veel mensen een negatieve associatie oproept. Het wordt vaak in verband gebracht met agressie. Op het moment dat men denkt dat de hond dominant is, worden er ook veel sneller correcties ingezet. Zelfs bij een pup van 9 weken!

Even een korte uitleg over de dominantie theorie:

De dominantietheorie is gebaseerd op een studie uit 1947 van Schenkel . Een studie gericht op het gedrag van wolven in een dierentuin. Dit is vertaald naar het gedrag van honden. Bij de dominantie theorie wordt er vanuit gegaan dat een hond altijd bezig is om hogerop te komen in de roedel cq. het gezin. Om dat te voorkomen moet je allerlei handelingen verrichten om aan je hond duidelijk te maken dat jij de baas of leider bent. Vaak gaat dat gepaard met dwang, intimidatie en pijn.

In de afgelopen decennia kwam men erachter dat er toch wel het nodige verschil zat tussen het gedrag van wolven in een dierentuin of wolven in het wild. Nieuwe onderzoeken en andere inzichten werden gelukkig verkregen.

Uit nieuwe onderzoeken is gebleken dat honden sociale dieren en conflict vermijdend zijn. Sociaal contact is erg belangrijk voor ze. Wij, de mens, horen onze hond te begeleiden en hoeven daarvoor niet te domineren. We leiden, begeleiden en behoren grenzen te stellen. Leiderschap hoef je namelijk niet af te dwingen door je continu te bewijzen. Leiderschap word je gegund en heeft alles te maken met vertrouwen!

Als je agressie naar je hond gebruikt, bijvoorbeeld door hem op zijn rug op de grond te leggen, is de kans dat je hond je t.z.t. een keer zal bijten veel groter dan wanneer je dit niet doet. Hij bijt omdat hij zich in het nauw voelt gedreven. In  de meeste gevallen wanneer honden bijten is angst de onderliggende oorzaak.

Heb je een hond die uitvalt aan de lijn, dan kun je je misschien voorstellen dat corrigeren weinig zin heeft als dit uitvallen is ontstaan uit angst en/of onzekerheid. De angst zal door de correctie alleen maar erger worden. Daarbij kan het tevens de vertrouwensband tussen jou en je hond schaden. En die vertrouwensband is nu juist zo belangrijk!

De band die je met je hond hebt, is heel belangrijk voor hem. Honden willen heel graag met ons samenwerken. Dus komt hij een keer aan met een speeltje, speel dan met hem en maak plezier i.p.v. je zorgen te maken dat hij het initiatief heeft genomen. En natuurlijk hoef je niet iedere keer in te gaan op het verzoek maar altijd negeren hoeft echt niet.

Laten we er met z’n allen voor gaan zorgen dat onze hond maar ook de hond van de buren etc. niet bij ieder, voor ons ongewenst gedrag, het etiket dominant opgeplakt krijgt met vaak alle gevolgen van dien maar schakel eventueel professionele hulp in. Dat zijn we aan onze hond, die zo loyaal naar ons is, wel verplicht!

Wil je meer over dit onderwerp lezen dan is het boek van John Bradshaw Dog Sense of Dit is de hond, een aanrader.

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk / hondenschool Chiboba in Ees.  Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.


Scroll naar top