Op school doet Puppeke zijn stinkende best en samen met zijn hondenmens zijn ze lekker aan het oefenen. Aan de lijn lopen gaat steeds beter en ook los van de lijn in het bos, blijft hij keurig in de buurt. Heerlijk vinden ze het en ze genieten volop van de wandelingen.

Er gaan een paar maanden voorbij en Puppeke wordt Puberke :-). Ineens gaat hij er tijdens de losloopwandeling vandoor.  Zijn neus achterna en zijn hondenmens  verbouwereerd achterlatend. Nou ja zeg, dat doet hij nooit!
De schrik slaat om het hart van zijn hondenmens, waar is hij heen,  komt hij wel terug?

Het lijkt een eeuwigheid te duren maar Puberke komt na zo’n 5 minuten met zijn tong op zijn voeten aangelopen. Zijn hondenmens helemaal opgelucht, hij wordt aangelijnd en ze lopen terug naar huis. Voorlopig maar even niet meer los van de lijn lopen…..

In de weken die volgen gaat Puberke niet meer los van de lijn. Zijn hondenmens vindt dat jammer maar het is maar even zo. Ondertussen gaat het lopen aan de lijn ook steeds minder. Puberke gaat steeds meer trekken aan de lijn en de wandelingen die voorheen met zoveel plezier werden gedaan worden steeds minder plezierig. Irritatie ligt op de loer.

En dat is zoooo jammer want dat hoeft niet!

Het één, het trekken aan de lijn, heeft in dit geval te maken met het ander: niet meer los van de lijn kunnen of mogen lopen en dus je energie niet voldoende kwijt kunnen.
Normaal lopen aan de lijn kon Puberke voorheen namelijk prima, toen hij  nog dagelijks los van de lijn zijn energie kwijt kon.  Nu moet deze jonge energieke hond zijn energie kwijt in 1,5 meter lijn. Dat is niet te doen en ook niet eerlijk!

Is dit nu een verloren zaak? Zeker niet!

Zie jij hierin enige herkenning en wil je er echt iets mee: Begin dan bij de oorzaak en ga oefenen op het hierkomen. Gebruik hierbij een lange lijn  voor de nodige bewegingsvrijheid en zoek naar de beloning die voor jouw hond hoog genoeg is. Waarvoor laat hij de geuren of iets anders, achter en komt hij naar jou?
Oefen, oefen en oefen.
Ooit heb ik met mijn herplaatser Boyo, vanwege een aantal issues,  een jaar lang met een lange lijn geoefend. Iedere dag. En geloof mij, dat was niet altijd makkelijk maar ik ben nog steeds heel blij dat ik dat heb gedaan. Hij was het zo waard en de wandelingen werden later zoveel leuker.

Dus niet bij de pakken neerzitten, in de benen en ga oefenen, trainen of hoe je het ook maar wilt noemen. Vraag eventueel handvatten en ga er mee aan de slag, stap voor stap op weg naar die fijne wandelingen!

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk, Chiboba hond en mens nader tot elkaar. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Hij doet het niet meer