Check je hond op grasaren!

In het voorjaar en in de zomer groeit het gras. Vooral in het wilde hoge gras worden er grasaren gevormd. Deze aren worden ook wel kruipers genoemd omdat ze over de huid en door de haren naar voren kruipen.
Als je hond in het hoge gras loopt breken de grasaren af en kunnen deze zich vast gaan hechten aan je hond. Deze aren bestaan uit kleine venijnige weerhaakjes en kunnen zich door de huid heen dringen! Een aar kan dan vervolgens diep in het weefsel gaan zitten met ontstekingen tot gevolg.

Aren komen veel voor tussen de tenen en tussen de voetzool-kussentjes. Maar ook in ogen, oren,  neusgaten en de huid. Soms is de aar al in de huid gekropen en zie je alleen nog maar een puntje zitten, het kan dan ook zijn dat de aar al 2 cm in de huid zit.
Als de aar niet goed wordt verwijderd kan het restant voor problemen zorgen. Als er twijfel bestaat over het wel of niet goed weghalen van een aar raadpleeg dan een dierenarts.

Reden genoeg om na de wandeling even je hond te checken op grasaren.

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk | Chiboba, blij met je hond, die wél luistert. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Grasaren