Het kan soms een beetje gênant zijn, jouw hond die tijdens de wandeling een andere hond tegenkomt en onder de buik of onder de staart van die andere hond gaat snuffelen. Of juist andersom, een andere hond duikt onder de staart van jouw hond.
Veel mensen vinden dit vies, trekken hun hond terug en mopperen vervolgens op hem. Soms vindt men zelfs de snuffelende hond dominant (?) omdat hij dit doet.

Laat ik hier als eerste aangeven dat dit snuffelen heel normaal gedrag is!

Waarom doen ze dat?

Mensen zijn voornamelijk visueel ingesteld, bij honden daarin tegen is de reuk het belangrijkste zintuig. Door middel van reuk herkennen honden elkaar of ze leren elkaar kennen. Ik denk dat je je er wel iets bij kan voorstellen dat aan de geslachtsorganen en het poepgat de meeste geur zitten :-). Door aan de geslachtsorganen of aan het poepgat te snuffelen, begroeten honden elkaar.

Misschien dat wij mensen, dit vies vinden maar, voor honden is het heel normaal en sociaal gedrag!
Dus, geneer je niet, als jouw hond aan de kont van een andere hond staat te snuffelen ­čÖé

 

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk, Chiboba hond en mens nader tot elkaar. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Gatver?