Diegene die mij een beetje kennen, weten dat ik heel graag een rondje hardloop en dat doe ik het liefst onverhard, in de natuur. Het gaat mij niet (meer) om de tijd maar het gaat mij vooral om het Genieten van alles wat daarbij hoort.

Als ik met 2-benige maatjes loop, kan ik voor mezelf het tempo bepalen waar ik mij goed bij voel.

Neem ik mijn 4-benige maatje Jouna mee dan heb ik een extra uitdaging.  Lopen we in een gebied waar geen wild is en waar ze los mag lopen, dan kan ze los van de lijn prima mee lopen. Maar loop ik in een gebied waar het beter is dat ze aangelijnd loopt, dan geeft dat, voor mij , veel meer uitdaging. Zij loopt harder dan ik………..aan kan :-).

Ga ik in haar tempo mee dan word ik uiteindelijk letterlijk uit mijn schoenen gelopen.

Maar hoe is dat nu andersom? Wat als wij harder gaan dan onze hond aan kan?

En dan bedoel ik het trainen van bepaalde vaardigheden die voor jou en jouw hond belangrijk zijn.

Wanneer ga jij te hard voor jouw hond?

Wat voor gedrag zie je dan of wat zie je juist niet?

Train datgene wat voor jullie belangrijk is maar doe het in stapjes.

Zie je dat jouw hond, wanneer hij buiten los van de lijn is, minder contact met je zoekt. Oefen met hem bewust op die plekken.  Zoek naar de juiste beloning en gebruik bijv. tijdelijk een lange lijn.

Springt hij op naar visite? Leer hem een plaats aan in huis en oefen in eerste instantie nog zonder visite.

Heeft jouw hond moeite met andere honden, fietsers etc., vraag handvatten en ga ermee aan de slag.

Maar doe het stap voor stap, BRENG JE HOND NIET IN SITUATIES DIE HIJ NOG NIET AAN KAN.

Ga niet te hard, neem de tijd en blijf vooral in je schoenen staan!

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk, Chiboba hond en mens nader tot elkaar. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

 

Ga jij weleens te hard?