24 juni 2024: Er wordt tot op heden nog steeds veel (wetenschappelijk) onderzoek verricht naar het gedrag van honden. De Amerikaanse neuropsycholoog Jaak Panksepp heeft tientallen jaren onderzoek gedaan naar emoties bij dieren. Er werd heel lang gedacht dat honden geen emoties hadden. Het is nog steeds een lastig onderwerp. Maar goed, als hondeneigenaar zul je het er vast mee eens zijn dat jouw hond ook bepaalde emoties laat zien. Daarvoor hoef je alleen maar te denken aan de blije hond die jou, achter de deur, staat op te wachten. Of je hond die bang is voor vuurwerk.

Als je bepaald gedrag van je hond wilt veranderen, is het cruciaal om te weten welke emotie hier meespeelt. Die emotie zorgt er namelijk voor of je hond zich wel of niet prettig voelt.

Een hond die uitvalt en blaft aan de lijn naar honden, fietsers, etc. lijkt op het eerste oog misschien boos of gefrustreerd, maar wanneer je goed naar zijn lichaamstaal en signalen gaat kijken, kan het zo maar zijn dat angst hiervan de oorzaak is. Angst, omdat hij misschien in het verleden nare ervaringen heeft opgedaan aan de lijn. Door te blaffen ‘jaagt’ hij de ander in zijn beleving weg.

Frustratie of angst, zijn twee totaal verschillende emoties die ieder een andere aanpak nodig hebben in de training. Pijn moet overigens ook altijd worden uitgesloten.

Ook speelt er nog iets anders mee in dit voorbeeld: de uitvallende hond wordt door menig eigenaar gecorrigeerd voor het uitvallen. Verbaal, maar ook door een ruk in zijn nek of erger. Als deze hond uitvalt vanuit angst, dan wordt hij dus gecorrigeerd voor zijn bang-zijn. Afgezien dat deze (angst) correctie de vertrouwensband tussen hond en eigenaar zal schaden, wordt er niets met de emotie gedaan en blijft het probleem bestaan of wordt zelfs erger.

Heb je een uitvallende hond, dan is voorkomen één van de eerste dingen die je doet als je iets wilt doen aan dit gedrag. Voorkomen wil zeggen, dat je andere routes, tijden, etc. gaat lopen om ervoor te zorgen dat je hond zo min mogelijk nog kan uitvallen. Maar dan ben je er natuurlijk nog niet.
Wil je het uitvalgedrag ombuigen, dan is het in kaart brengen van de onderliggende emotie cruciaal, in welke stappen er genomen moeten worden in de training.

 

Ben je ondertussen al een poosje bezig met het voorkomen van bepaalde situaties en zijn jij en je hond klaar, om nu verder door te pakken. Stuur me dan een (vrijblijvende) mail, dan gaan we samen kijken of en wat ik voor jou en jouw hond kan betekenen. Of bekijk het trainingsprogramma ‘Ken je hond’.

Uitvallen Naar Honden Fietsers 

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk, Chiboba, blij met je hond die wél luistert. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

De invloed van emoties op het gedrag van jouw hond.