De zomer kent veel voordelen maar er zijn een aantal ‘serieuze warmte  zaken’ die ik met jullie wil delen:

Wandelen met warm weer

Een hond zweet niet zoals wij. Maar een hond raakt zijn warmte kwijt door te hijgen en door te zweten via zijn voetkussentjes. Wanneer de zon op een dag aanwezig is en de temperatuur stijgt boven de 20 graden realiseer je dan dat het asfalt en de bestrating ook warmer worden. De hond zal door de warme ondergrond slechter zijn warmte kwijt kunnen.
Ondergronden als asfalt, stenen en zand kunnen gloeiend heet worden. De voetzolen van je hond kunnen echt verbranden met brandblaren (en heel veel pijn) als gevolg.   Wil je weten hoe warm de ondergrond is? Ga met een blote voet 10 seconden op de ondergrond staan en je voelt of ‘het te doen is’ voor je hond.

Pas bij warmte de wandeling aan: zoek schaduwrijke stukken op, maak een kortere wandeling en ga s’morgens vroeg of later op de avond nog een stuk wandelen wanneer het koeler is.

Fietsen met je hond doe je niet wanneer de buitentemperatuur boven de 20 graden is. Want ook hier geldt, dat de hond bij een warme of hete ondergrond zijn warmte minder goed kwijt kan.

Hond in de auto

Het kan niet vaak genoeg onder de aandacht worden gebracht: het achterlaten van een hond in een auto bij warm of zonnig weer, kan rampzalige gevolgen hebben. Ook wanneer de auto in de schaduw staat en de ramen een stukje open staan, wordt het binnen in de auto al snel enorm warm. Wanneer de zon op de auto komt (en dat kan al bij een buiten temperatuur van 15 graden) kan het zomaar 50 graden Celsius in de auto worden!  De lichaamstemperatuur van de hond stijgt tot gevaarlijke hoogte en de hond kan uiteindelijk buiten bewustzijn raken. (het bloed wordt stroperig waardoor organen en hersenen niet voldoende zuurstof krijgen)

Wanneer tijdig wordt ingegrepen kan de hond het overleven, hoewel het gevaar bestaat dat er schade is opgelopen aan hersenen en nieren.

Voorkomen is echter veel beter dan genezen!

Oververhitting

Wanneer je hond veel gaat hijgen, kwijlen of hij wordt sloom dan kan het zijn dat hij oververhit is. Als zijn temperatuur teveel oploopt kan hij in coma raken. Oude honden en honden met korte snuiten, lopen meer risico!

Wat te doen wanneer je hond oververhit is: Breng hem naar een koele schaduwrijke plek.
Leg natte koele lappen op zijn buik! (niet op zijn rug!) die je iedere 5 minuten ververst. Gebruik niet te koud water en gooi zeker geen water over hem heen, dit kan namelijk leiden tot een hartstilstand. Bied kleine slokjes water aan om te drinken. Neem indien mogelijk zijn temperatuur op en raadpleeg een dierenarts!

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk, Chiboba hond en mens nader tot elkaar. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

De zomer: over warmte en oververhitting