25 juni 2023:
Waarschijnlijk herken je het wel, je hebt de liefste hond van de hele wereld maar soms zijn er dingen waar je niet helemaal blij mee bent. Op een dag besluit je dat je er iets aan wilt doen.
Je weet (hoop ik  :-)), dat jouw hond jou nodig heeft, om zijn – voor jou ongewenste gedrag – te veranderen. Uit zichzelf gaat hij dat namelijk niet doen. Want voor de helderheid, voor jou is het ongewenst gedrag, voor jouw hond totaal niet!

Ondertussen heb je op internet gelezen, gevraagd op de hondenschool, aan buren, aan andere hondeneigenaren, etc. wat je zoal kan doen aan dit ongewenste gedrag. Met volle moed ga je er vervolgens mee aan de slag.

Als je het gedrag van je hond wilt veranderen, betekent dit dat je zelf ook iets anders moet gaan doen. Daar kan je niet omheen. Je zult je eigen gedrag/handelen ook moeten veranderen. En dat kan behoorlijk lastig zijn. Wij mensen zijn immers gewoontedieren en volgens diverse onderzoeken schijnen wij maar 5% van ons handelen bewust uit te voeren. Oftewel: 95% van ons handelen doen wij onbewust!

Is het dan onmogelijk? Nee, zeker niet. Je moet het gewoon doen. Zolang je er maar op bedacht bent, dat je niet van de één op de andere dag nieuw gedrag hebt  en nooit meer in een oude valkuil stapt. Je hersenen moeten ook nog gaan snappen, dat er een nieuwe routine in aanmaak is en dat kost tijd.
Veranderen is een dagelijkse routine ontwikkelen, waaraan je je houdt. Het is eigenlijk een dagelijkse belofte aan jezelf en aan je hond.

Je zult merken, dat als je begint met oefenen (nieuw gedrag aanleren), dat het niet altijd goed voelt of meteen lukt. In het begin is het onwennig. Lukt het een keer niet, probeer het dan de volgende keer gewoon weer opnieuw. Hou vol en stap niet in de valkuil die ‘oud gedrag’ heet.
Nieuw gedrag aanleren kost meer energie dan ‘gewoon’ het oude doen.

Eh… gaat dit nu over de hond of over de mens?

Het antwoord mag je zelf invullen, maar als je het gedrag van je hond wilt veranderen, dan begin je bij jezelf. Jouw hond kan alleen mee veranderen, als jij ermee begint en ook volhoudt.

Mijn tips:

  • Een oplossing vinden voor ongewenst gedrag is maatwerk en dat begint met inzichtelijk te maken waarom je hond doet, wat hij doet en wat jouw reactie daar weer op is. Dat is vooral kijken naar lichaamstaal van zowel hond als mens.
  • Gooi niet bij de eerste de beste tegenslag, het bijltje er bij neer.
  • Wanneer je met een bepaalde methode begint, houd die dan vol en switch niet vervolgens weer naar een andere methode. Het heeft tijd nodig en dat heeft alles te maken met gedragsverandering van zowel hond als mens.
  • Let op de valkuil, die ‘oud gedrag’ heet.
  • Denk in mogelijkheden i.p.v. in onmogelijkheden. Er is meer mogelijk dan je denkt :-).

Heb je vragen, kan je hierbij hulp gebruiken of wil je iets aan mij kwijt: mail mij dan op info@chiboba.nl

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk, Chiboba hond en mens nader tot elkaar.  Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

De valkuil(en) bij het aanleren van nieuw gedrag.