Dat gaat vanzelf over, toch? - Hondenschool Chiboba

Dat gaat vanzelf over, toch?

Een leuke vrolijke kruising ‘van alles en nog wat’  heeft in zijn jonge leven geen leuke ervaring opgedaan met fietsers. Tijdens een wandeling was hij enorm geschrokken van een fietser die hem rakelings voorbij kwam.  De keren daarna begon hij wat te blaffen als hij een fietser zag. Dit blaffen werd vervolgens steeds erger en erger. Wandelen werd steeds minder gedaan, het bracht zowel bij de hond als bij ‘zijn mens’ zoveel spanning en stress , dat er geen lol meer aan was.

Meneer belde mij  en gaf mij een zeer korte uitleg:
Mijn hond valt fietsers aan, dat gaat  vanzelf over toch(?)
Het was voor mij onduidelijk of het laatste een vraag was of een stelling.
1 ding wat wel duidelijk was: meneer wilde er iets mee, anders zou hij niet bellen.

Eerst maar op huisbezoek.
Als het hek open gaat stiert een jonge hond mij tegemoet, ik word begroet alsof hij mij al jaren kent. Toink toink, het is net een stuiterbal :-).

Dat gaat straks vanzelf over, toch (?) roept meneer.

Helaas, veel dingen gaan niet vanzelf over.
Maar dat wil niet zeggen dat er niets aan te doen is.

Waarom doet een hond, wat hij doet, wat is de oorzaak van zijn gedrag en wat is zijn motivatie om dit gedrag uit te blijven voeren?  Als je de antwoorden daarop hebt, kun je ermee aan de slag.

Terug naar deze leuke ‘stuiterbal’ en de fietsers.
Onder het genot van koffie was meneer duidelijk minder kort van stof dan dat hij was geweest aan de telefoon. Na het uitvragen, observeren en uittesten was het e.e.a.  duidelijk geworden. Deze leuke hond had ondertussen meerdere vervelende ervaringen opgedaan met fietsers. Zijn angst voor fietsers was ondertussen groot.

Het ontroerde meneer, hij had het niet zo gezien. Hij dacht dat de hond dwars was.

Met nieuw verkregen inzichten ging hij aan de slag met het stappenplan. Het was oefenen, oefenen en oefenen, steeds een stapje verder. Soms moest er weer een stap terug gezet worden om vervolgens weer verder te kunnen.

Maar jee, wat ben ik trots op deze meneer die vol overgave hiermee aan de gang ging.
Ze zijn er nog niet, dat weet hij ook wel maar ze zijn samen zo op de goede weg.

Het gaat niet vanzelf…. (over).

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk / hondenschool Chiboba in Ees.  Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Scroll naar top