Blaffende honden, het kan nogal irritant zijn, voor jezelf én voor anderen.
Om met je blaffende hond aan de slag te gaan, zul je eerst moeten weten waarom hij blaft. Er zijn nogal wat redenen waarom je hond kan blaffen, zoals bij:

  • Aandacht
  • Opwinding bij spel
  • Alleen zijn (verlatingsangst)
  • Opwinding bij thuiskomst of bij bezoek
  • Angst en onzekerheid
  • Verdediging van speeltjes, mand, voer, territorium, etc.
  • Achterna zitten van fietsers, joggers, auto’s, etc.

Als eerste zul je in kaart moeten brengen, waar en wanneer je hond blaft. Met in kaart brengen bedoel ik, dat je een week lang bijhoudt, waar, wanneer en tegen wie of wat hij dat doet. Wanneer je dat helder hebt, dan is de volgende stap, om per situatie die maatregelen te nemen die ervoor gaan zorgen dat je hond minder snel gaat blaffen. Oftewel: voorkomen dat hij in aanraking komt met die prikkel(s) die ervoor zorgen, dat hij gaat blaffen.

Dit is makkelijker gezegd (of geschreven) dan gedaan, maar zeker niet onmogelijk. Het vraagt echter het nodige, denk- en uitvoerwerk van jou. Als je bepaald gedrag wilt gaan doorbreken en nieuw gedrag aan wilt leren, dan is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je hond niet blijft ‘scoren’ met zijn huidige (blaf)gedrag. Dat ‘scoren’ zorgt er namelijk voor dat het blafgedrag vast blijft zitten in zijn systeem.

Echter, daarmee is het probleem nog niet opgelost, aangezien er nog niets aan de emotie achter het gedrag is gedaan. Op die achterliggende emotie zou je dan verder moeten trainen. Hoe je dat kan doen, ligt uiteraard helemaal aan wat er speelt én hoelang je hond dit al doet.

Wat je met de genomen maatregelen in ieder geval wel bereikt is:

  • Je hond blijft niet ‘scoren’ met zijn gedrag.
  • Minder frustraties en stress, bij zowel eigenaar, 😉 als hond. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat er weer ruimte is om nieuw (gewenst) gedrag aan te leren.

Denk je nu: leuk dat voorkomen, maar hoe ga ik dat in de praktijk doen voor mijn hond. Stuur me dan een (vrijblijvende) mail met jouw vraag, dan neem ik contact met je op.

Ben je ondertussen al een poosje bezig met het voorkomen van bepaalde situaties en zijn jij en je hond klaar, om nu verder door te pakken. Stuur me ook dan een (vrijblijvende) mail, dan gaan we samen kijken of en wat ik voor jou en jouw hond kan betekenen. Of Bekijk het trainingsprogramma ‘Ken je hond’.

Deze hond ligt onder de poortdeur te kijken wie er aan komt. Is hij het territorium aan het verdedigen of blij dat er iemand komt?

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk, Chiboba, blij met je hond die wél luistert.
Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Hoe leer je je hond, het blaffen af?