9 september 2024: We bewegen te weinig. Er gaat geen week voorbij dat het niet ergens te lezen is. We zitten te veel en al het bewerkte voedsel dat in de schappen ligt, maakt het er ook al niet beter op. Eh… niet schrikken, ik ga het niet hebben over de voedselindustrie 😉.
Naast het feit dat wij mensen, steeds zwaarder worden, is dat ook goed te zien bij steeds meer honden. Honden zijn van nature actieve dieren en hadden vroeger duidelijke taken: Dagelijks mee op jacht, het bewaken van het erf, de kudde bij elkaar houden, etc. Maar dat is niet meer. Velen liggen nu heel de dag een beetje te dutten en te wachten, totdat wij met ze gaan wandelen.
Ondanks het dutten, hebben honden wel degelijk dagelijks de behoefte aan beweging, om hun energie kwijt te kunnen. Door regelmatig en voldoende te bewegen, blijven ze in conditie en op een gezond gewicht. Voor een hond is dat net zo belangrijk als voor een mens. Wandelen en buiten zijn in de natuur is goed voor lichaam en geest, van mens èn dier.
Hoeveel beweging voldoende is voor een hond, ligt aan meerdere factoren: Het ras/kruising, de leeftijd, het gewicht, of er wel of geen fysieke klachten zijn, etc. Maar 3 x per dag, een rondje om het huizenblok, is voor veel honden niet echt uitdagend.
Naast dat voldoende beweging voor je hond, goed is voor zijn lijf en leden, is het ook goed voor zijn mentale gezondheid. Buiten en in beweging zijn, geuren opdoen, misschien wel nieuwe paden ontdekken, etc. zorgt ervoor dat een hond bij thuiskomst moe en tevreden is.
Volgens verschillende onderzoeken, is er een duidelijke relatie tussen bepaalde gedragsproblemen en te weinig bewegen. Het is ook wat ik in de praktijk tegenkom. Honden die iedere dag (week in week uit), hetzelfde rondje lopen en te weinig worden uitgedaagd, kunnen gaan sjokken en geven zich eraan over of ze gaan zichzelf ‘vermaken’ door bijv. uitvallen aan de lijn, veel blaffen, happen in de lijn, niet meer verder willen lopen, zich op de grond werpen, etc. en laten daarmee (voor ons) ongewenst gedrag zien.
Door afwisseling te brengen in je wandelingen, houd je het voor je hond (en ik denk ook voor jezelf) leuk. Loop je veel in een woonwijk, ga dan eens naar het bos, de heide of het hondenstrand.
Heb je een auto tot je beschikking, rij dan eens met je hond naar een heel ander gebied, om daar te wandelen. Naast dat daar allemaal nieuwe geuren voor hem te vinden zijn, ga je hoogstwaarschijnlijk ook zien dat je hond zich daar heel anders beweegt en een stuk blijer zal zijn 😊.
Probleemgedrag kan ontstaan door overprikkeling, maar we mogen onderprikkeling (verveling en saaiheid) ook zeker niet onderschatten!
Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk | Chiboba, blij met je hond, die wél luistert. Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.