11 juni 2023:
In de praktijk zie ik regelmatig de voorbeelden voorbij komen van mensen die goedbedoeld de hond teveel hun gang laten gaan en te weinig begrenzen. Dat begint vaak al wanneer de pup net in zijn nieuwe huis is aangekomen. Het resultaat is een pup die veelvuldig gaat bijten. Als hij wat ouder is, kan dit overgaan in of leiden tot:
• Een hond die moeilijk te stoppen is wanneer hij ongewenst gedrag vertoont.
• Een aangelijnde hond die gefrustreerd raakt omdat hij kost wat het kost naar een andere hond wil maar daar niet kan komen.
• Een hond die tegen het bezoek opspringt voor aandacht en dat vervolgens ook krijgt door de negatieve aandacht (gemopper dat hij dat echt niet mag doen) die daarop volgt
• Een hond die heel druk kan zijn en steeds meer gaat blaffen, en zo zijn er nog wel wat voorbeelden.

Handig om te weten:
• Begrenzen zorgt ervoor dat er geen stoom uit je oren hoeft te komen.
• Begrenzen zorgt ervoor dat je niet hoeft te corrigeren.
• Begrenzen kan gewoon met een rustige stem, als het maar duidelijk is.
• Begrenzen zorgt voor veiligheid (denk aan een lange lijn wanneer je hond wild opjaagt, een traphekje om te voorkomen dat hij de trap op- en afgaat of het gebruiken van een bench bij het binnenkomen van bezoek.)
• Begrenzen zorgt voor voorspelbaarheid bij de hond en dat zorgt voor minder stress bij de hond (en bij zijn mens 🙂
• Begrenzen zorgt voor rust, zowel bij de hond als bij de mens.
Welke regels voor jouw hond gelden, dat bepaal jij natuurlijk helemaal zelf.
Of hij wel of niet op de bank mag, of hij wel of niet aan de lijn mag trekken, of hij wel of niet tegen bezoek mag opspringen, het zijn jouw keuzes en regels.

Regels die je wel consequent moet handhaven en naleven om het ook voor je hond duidelijk en voorspelbaar te maken en te houden.

Als jij het lastig vindt om je hond te begrenzen, stel jezelf dan eens de vraag of ”grenzen stellen” in zijn algemeenheid lastig voor je is? Laat jij anderen over jouw grenzen gaan? Zeg je regelmatig tegen iemand JA, om de lieve vrede te bewaren en kan je ontploffen op het moment dat het je allemaal teveel wordt?

Het lastig vinden om je hond te begrenzen en anderen over jouw grenzen heen laten gaan heeft met elkaar te maken en daar kan je echt iets aan doen. Alleen het inzicht krijgen waarom je dat doet, kan al heel verhelderend zijn als je je hond (beter) wilt begrenzen. Jouw hond laat jou een spiegel zien, het enige wat jij hoeft te doen is, open staan voor dat wat hij jou laat zien.

Heb je vragen, kan je hierbij hulp gebruiken of wil je iets aan mij kwijt: mail mij dan op info@chiboba.nl

Deze tekst is geschreven door Ursela Stokdijk, Chiboba hond en mens nader tot elkaar.  Het overnemen van deze tekst zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

Begrens jij jouw hond en hoe consequent ben je in het naleven hiervan?